latinica  ћирилица
20/05/2020 |  19:17 ⇒ 21/05/2020 | 14:29 | Аутор: СРНА

Резолуција - још једна подвала и покушај ревизије историје

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Резолуција о поштовању жртава усташког режима, која је данас добила подршку посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, невиђена подвала и потпуна ревизија историје, у функцији бошњачке политичке елите.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Они који су то подржали желе да релативизују ствар, а они коју су то подржали у име српског народа нису водили рачуна о српском страдању и огромним жртвама које су Срби имали - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је упозорио да се упорно у БиХ заборављају српске жртве, попут 12.500 Срба побијених у Грабовици, код Бихаћа, али и у другим заборављеним српским стратиштима.

Према његовим ријечима, необјашњиво је како су то Бошњаци антифашистички народ, ако нису постојали у Другом свјетском рату, јер су тада били муслимани и нису били ни заокружени као народ.

Додик констатује да се у резолуцији нигдје не помиње геноцидност над Србима у Другом свјетском рату.

Осврћући се на примједбе на његов рачун на данашњој сједници Представничког дома БиХ у вези са слањем архивске грађе из Јасеновца, Додик је истакао да је тај материјал послао у Музеј холокауста у Вашингтону и да о тим документима сада брину Јевреји, а својевремено су могли завршити у рукама СФОР-а и бити премјештени у Загреб.

Према његовим ријечима, срамна је улога и посланика из реда СДС-а и ПДП-а у вези са изгласавањем овог акта.

Додик је поновио свој став у вези са проблемима које власт у Црној Гори прави Српској православној цркви и њеним вјерницима, уз оцјену да је то цинично и нефер понашање.

Он сматра да црногорска власт има проблема са властитим идентитетом, и да тај идентитет покушава да оствари урушавањем Српске православне цркве и српског народа у Црној Гори.

- Они су то изабрали, а наше је да заштитимо и колико је могуће одбранимо наше вриједности у Црној Гори, чија је власт прва признала самопроглашено Косово, а сада се наводно залаже за међународно право - рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Одговарајући на питање о изјави предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Драгана Човића да тренутно у БиХ не постоји парламентарна већина, Додик је рекао је то ствар интереса СДА, која упорно покушава да манипулише својим полтронима из других политичких странака.

Он је додао да се то посебно односи на опозицију из Републике Српске, која својим дјелима показује да је ту ријеч о "безочној издаји српских националних интереса", која иде на руку СДА и штету ионако подијељене БиХ.

Додик је отворио и могућност да ће Република Српска реаговати тако што ће донијети одлуку о одбацивању спровођења свих одлука институција БиХ на територији Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ изразио је и сумњу да знатан дио међународне заједнице заташкава стање у БиХ.

Када је ријеч о избору новог руководства Агенција за истраге и заштиту БиХ и Обавјештајно-безбједносне агенције, Додик је навео да ће о томе одлучити Савјет министара, али да је веома упитан реизбор директора ОБЕ Османа Мехмедагића Осмице, поготово због његовог лошег и некоректног односа према припадницима српског народа.