latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:05 ⇒ 17:16 | Аутор: СРНА

Српска спремна за укидање ванредног стања

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Српска спремна за укидање ванредног стања, а самим тим и полицијског часа.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Он је подсјетио да је Републички штаб за ванредне ситуације данас Савјету министара упутио закључак, којим се тражи да се укину и мјере приликом уласка у Републику Српску и БиХ, односно тестирања и мјера изолације.

- У више наврата сам то договарао са предсједником Владе Србије, првенствено због проблема наших ученике и студената који студирају у Србији, а којих је између 7.000 и 10.000 - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци у паузи скупштинског засједања.

Вишковић је нагласио да су надлежни у Српској у протекла два мјесеца радили на најодговорнији начин, те да је спреман да поднесем сваку врсту одговорности за било коју грешку.

- Ја сам морао да радим, нисам имао избора. Данас је лако бити генерал послије битке и причати о корона вирусу и свему ономе што смо прошли. Међутим, било је тешко доносити одлуке од 10. марта, када сте имали слике да у пуно јачим економијама пребројавају стотине мртвих, да здравствени сектори не могу да приме све заражене, да људи у ходницима губе битку са корона вирусом - навео је Вишковић.

Он је упитао каква би расправа данас била у Народној скупштини да се у Републици Српској дешавало оно што је било у Италији, Шпанији, Великој Британији и другим земљама.

- Поносан сам на ово што смо урадили, у смислу да смо спасили здравље наших људи, да смо заштитили здравствени систем и да ни у једном моменту нисмо дошли у позицију да нам недостаје кревета, респитора, да здравственим радницима недостају заштитна одијела, маске, визири и слично - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, Република Српска је као мала заједница са скромним буџетима и капацитетима имала и више него довољно капацитета.

- Спремни смо ушли у све ово, не у смислу да смо се за то припремали, него да спремно радимо и извршимо набавке и контролишемо ситуацију. Чињеница је да смо контролисали ситуацију - истакао је премијер Српске.

Он је подсјетио да мјесец и по дана нико није постављао питање мобилне болнице јер су тад сви били уплашени и у дилеми да ли ће требати или не.

- Ја сам и тада рекао да ће бити најсрећнији премијер ако нам никад не затреба, али смо је обезбиједили - додао је Вишковић.

На новинарско питање о уговорима са добљачима наручене медицинске опреме у Српску, Вишковић је напоменуо да је сваки добављач доставио банковну гаранцију да ће, уколико дође до било каквих проблема са испоруком, Српска вратити свој новац.