X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/05/2020 |  15:40 ⇒ 15:41 | Извор: СРНА

Дачић: Четири сусједне земље још нису одговориле о отварању граница

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Србија независно од свега донијела одлуку да отвори своје границе од 1. јуна за четири сусједне земље, али да оне још нису одговориле да ли и држављани Србије могу да путују тамо.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Он је напоменуо да ће од 1. јуна бити отворене границе са Сјеверном Македонијом, Албанијом, БиХ и Црном Гором.

- Идеја је била да се договоримо да са ове четири земље имамо систем отворених граница и да тестирање није потребно, као ни изолација. То ће ступити на снагу од 1. или 15. јуна - рекао је Дачић за ТВ Прва.

Он је додао да за путовања нису потребни никакви додатни докумети, већ само пасош.

- Њихови грађани могу да улазе слободно, а они треба да одговоре нама на то да ли и наши могу да иду тамо. Још нису одговорили. Ми предњачимо у томе да иницирамо, гурамо тај процес да се што више отварају границе - навео је Дачић.

Он је рекао да ће са неким државама границе бити отворене од 1. јуна, док ће са другима то бити случај од 15. јуна.

Дачић је рекао да Румунија неће бити у овом првом кругу јер има политичку кризу и тек треба да ријеши проблеме у парламенту.

- Предсједник Бугарске је најавио за почетак јуна састанак, гдје ће позвати, на први живи састанак, предсједника Србије Александра Вучића и двојицу премијера, Грчке и Румуније. Када је ријеч о Грчкој и Бугарској са њима ће вероватно од 15. јуна бити потуно отворена граница за сва путовања - каже Дачић.

Он је напоменуо да почиње туристичка сезона и да ће сви брзо радити на томе да се отворе границе за туристе.

О доласку странаца у Србију, Дачић је поновио да неће бити потребне дозволе и тестови за улазак у Србију, али да о томе тек треба да одлучи Влада Србије, али да је намјера да се отварају границе.

- Лако је када постоји авионска линија, али ако је пут колима или другим превозним средством, потребно је да се јавите нашим амбасадама у земљама преко којих прелазите, да јавите да долазите у Србију, а сам улазак у нашу земљу није никакав проблем - истакао је Дачић.