latinica  ћирилица
20/05/2020 |  14:46 | Аутор: СРНА

Стевандић: Они који су за останак страних судија су против суверенитета БиХ

Шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић рекао је данас да је апсурдан уставни систем и избор судија Уставног суда и да се то може довести у везу са суверенитетом БиХ, те да су они који су за останак страних судија против суверенитета БиХ.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

- Овдје су двије ствари лицемјерне. Једно је прича о суверенитету БиХ, а друго је прича о европској агенди - рекао је Стевандић новинарима у Сарајеву.

Стевандић је навео да је и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Затлер рекао да у европској агенди БиХ не постоји ни ОХР ни стране судије.

- Ако ћемо поштовати европску агенду, морамо да мијењамо начин, али то се у овом моменту занемарује поготово у федералном Сарајеву и круговима блиским СДА, па и СДП-у јер се тај дио потпуно занемарује и сматра се да су судије странци нешто што чува БиХ - рекао је Стевандић.

Он је нагласио да је то потпуно погрешно и да је могуће да се предложи варијанта да могу остати судије странци, али да их бира домаће законодавство.

- Тиме би суверенитет БиХ био спашен, па ако већ морамо да бирамо странце, можемо да промијенимо начин избора судија Уставног суда. Зашто постоји уставна одредница да се након пет година од њиховог мандата мијења начин њиховог избора? Колико знам, БиХ је проходала и не знам због чега би носили штаке - рекао је Стевандић.

Стевандић је истакао да се поставља питање због чега БиХ саму себе понижава.

- Ко је за опстанак страних судија које бира предсједник Европског суда за људска права тај је против суверенитета БиХ и против европске агенде БиХ. То је прича о суверенитету. Или га чинимо заједно или смо га дали неком трећем - рекао је Стевандић.

Он је додао да само неодговорне земље и неодговорни политичари користе прилику да преко странаца детерминишу односе у властитој земљи.

- То је бјежање од унутрашњег дијалога и договора - рекао је Стевандић и додао да ће овај законски приједлог бити враћен на поновно одлучивање Уставноправној комисији.