latinica  ћирилица
20/05/2020 |  14:19 | Аутор: СРНА

Трка "Бањалука-Београд" од 4. до 7. септембра

Трка бициклима "Београд-Бањалука" биће одржана од 4. до 7. септембра, а њено 14. издање нашло се у званичном календару Међународне бициклистичке уније.
Бициклистичка трка Београд - Бањалука - Фото: СРНА
Бициклистичка трка Београд - БањалукаФото: СРНА

Директор трке Владимир Куваља изјавио је Срни да пандемија вируса корона није дозволила да трка буде одржана у априлу, али да су њени организатори извојевали важну побједу и показали да су цијењени у свјетским круговима јер су успјели да изборе ново мјесто у календару.

Куваља каже да није желио да прекине традицију започету 2008. године.

- Учинили смо све што смо могли да трка буде одржана и ове године. Посао није био нимало лак јер су и организатори већих и трка са дужом традицијом жељели исто, а мјеста у згуснутом календару није могло бити за све. Поносан сам што смо добили повјерење у тренутку када су државе попут Француске, Швајцарске или Италије остале без шест-седам трка ове сезоне - истиче Куваља.

Према његовинм ријечима, контактирао је велики број људи од Египта до САД како би добили подршку и на крају се труд исплатио.

- Организацију смо добили у фото-финишу. Успјех је већи јер је у званичном календару и 60. издање "Tрке кроз Србију" која ће бити одржана од 31. августа до 3. септембра, а као и прошле године стартоваће у Источном Сарајеву - навео је Куваља.

Он је додао да о значају овог догађаја говори и податак да ниједан град домаћин није отказао учешће, па ће траса која повезује два највећа српска града са двије стране Дрине остати иста.

- Прва етапа возиће се од Београда до Бијељине, друга од Бијељине до Власенице, а караван се потом сели у Брчко одакле ће бициклисти возити до Теслића. Старт посљедње етапе биће у Дервенти, а бициклисти ће преко Српца, Градишке и Лакташа ући у Бањалуку, гдје ће бити вожени кругови - појаснио је Куваља.

Говорећи о организацији трке, Куваља је истакао да је пред први датум трке била готово затворена финансијска конструкција, а да су се ствари у међувремену закомпликовале.

- Схватамо у каквој се ситуацији налази цјелокупно друштво и тако ћемо се и понашати. Надам се да ћемо као и до сада поред локалних заједница имати подршку институција и спонзора да бисмо још једном били на нивоу захваљујући којем смо постали препознатљиви у свијету бициклизма - рекао је Куваља.

Према његовим ријечима, здравље учесника трке биће на првом мјесту и све ће бити урађено у складу са препорукама у вези са епидемиолошком ситуацијом.