latinica  ћирилица
20/05/2020 |  12:54 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Додик: Обрачун са СПЦ и Србима је државна политика Црне Горе (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је сасвим јасно и видљиво да Црна Гора покушава да употријеби ауторитет државе да би се обрачунала са Српском православном црквом /СПЦ/ и српским народом који живи у тој земљи, што је крајње неприхватљиво.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да су СПЦ и српски народ у Црној Гори постојали прије Мила Ђукановића и разних других који покушавају на силу да избришу српско име из Црне Горе.

- Српски народ је кроз историју имао многе непријатеље који су газили његову историју, национална, људска па и вјерска права. Као што је рекао данас српски патријарх Иринеј, чак ни за вријеме Отоманске империје није се покушала разградити Српска православна црква, као што то сада покушава Ђукановић. Основни појам политике који спроводи Ђукановић је управо то, покушај разградње Српске православне цркве. Сада слободно могу рећи да ово што ради, то не ради неформална група, већ је то државна политика Црне Горе - истакао је Додик.

Он је нагласио да је овдје ријеч о опасној намјери Мила Ђукановића да од ресурса српског народа, односно Цркве гради неку нову цркву, наводећи да то није нека нова идеја, нити је то умотворина Мила Ђукановића или доказ његовог политичког талента.

Додик је рекао да је то рехабилитација лоших пројеката из прошлости који су се могли видјети и код Анта Павелића и многих других који су хтјели да на овај начин као Ђукановић што сада ради, разједине српски народ.

- Зато он хоће да одузме имовину Српске православне цркве и да на њој прави неку своју нову државну православну цркву. Нисмо још конкретно видјели како је он то замислио. Стојим на позицијама подршке српском народу, свим вјерским институцијама, а посебно Српској православној цркви, њеној правичној борби за своја права и све оно што је кроз вијекове наша црква сама изнијела и то не само на простору Црне Горе, него и БиХ, Србије и шире. Данас српски народ има свако право, културно, политичко, вјерско и етичко да буде уједињен. Црна Гора покушава да употријеби снагу државе да би се обрачунала са српским народом и Српском православном црквом. То је неприхватљиво - поручио је Додик.

Додик је оцијенио да Ђукановићу није требао конфликт са СПЦ и он је ту направио велику грешку.

- Зато је сада наша обавеза, свих нас који смо представници српског народа, да докажемо погубност те политике и да сви заједно, јединствено, станемо у одбрани српског народа и Српске православне цркве - нагласио је Додик.

Он је додао да му не пада напамет да оспорава право Црне Горе на независност и своју државност.

- Али сваки њихов удар на Српску православну цркву и српски народ сматрам као удар на цијели српски народ. Нека сви знају да ће српски народ ма гдје год био бити заштићен од цјелокупног свог народа. Ово је вријеме да се Срби обједине и да заједничким снагама заштите своја културна и вјерска осјећања. Свјетовна и духовна власт код Срба сада функционише јединствено и то се показало као добар рецепт за све ове ударе и притиске који се врше над српским народом. Зато треба одбацити све средњевјековне облике диктатура и покушај прекрајања народа односно нације као и промјена њиховог индетитета - истакао је Додик.

Он сматра да би било паметније да је Црна Гора градила сарадњу са СПЦ.

- Наша црква никада није оспорила државност Црне Горе. Зато сада градити непријатеље у српском народу и у Српској православној цркви дјелује као једини излаз црногорској власти за очување концепта који нема реалну подршку у самом народу - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ за црногорски портал "Борба".

Он је навео да све што је СПЦ стекла кроз историју стекла је тако што је вјерујући народ давао прилоге и биће тешко доказати црногорским властима да су они нешто као држава уложили.

- У Црној Гори се ради на отимачини српске имовине и то мора престати. Наша је легитимно право је да објединимо наше културне, вјерске и националне циљеве. Нећу никада да подржим некога ко угњетава српски народ као то што чини Црна Гора, односно власт. Ђукановић већ дуже вријеме показује антисрпски приступ и мислим да му је то лош приступ. Он је изабрао Хрвате, Албанце и друге за своје сараднике и то је његово легитимно право. Али су Срби важан дио историје на црногорским просторима - констатовао је Додик.

Он је оцијенио да је Ђукановићево признање Косова и слање представника Црне Горе на прославу "Олује" прст у око српском народу и то не мора да се објашњава.

- Његова ранија најава да ће у Сребреници присуствовати, како он каже, обиљежавању геноциду је још једна ствар гдје смо дијаметрално супротни. Ми мислимо да није био геноцид у Сребреници и то је подвала, а Ђукановић учествује у додатној подвали. Ако има коме шта да приговори тих година онда би могао да приговори самом себи, јер је он био дио тог концепта који сада негира. Очигледно да има потребу да пере своју прошлост преко српских леђа. Зато покушава да буде експониран у борби против српског народа у Црној Гори - закључио је Додик.