latinica  ћирилица
20/05/2020 |  11:13 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Вучић: Помоћ српском народу у Црној Гори свим правним средствима

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се у Црној Гори ради на томе да Срба нестане и поручио да ће се Србија свим правним и демократским средствима ненасилно борити да укаже међународној јавности на то што се збива и помогне свом народу у Црној Гори.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је послије састанка са Његовом светости патријархом српским Иринејем у Београду рекао да неко покушава да створи нову цркву у Црној Гори са јединим разлогом да се зове православна црква у Црној Гори јер су "видјели да `црногорска православна црква` не може да добије популарност".

- А, у ствари, да у наредних 10 година нестане српски народ. Зато што нигдје више не бисте чули ријеч српски, нити би се говорило о српском народу као што се ни данас не говори. Готово 30 одсто људи су Срби, нису ни дио власти, не могу да добију права, нити да утичу значајније на политички и сваки други живот у Црној Гори - рекао је Вучић.

Истичући да није случајно што су јуче црногорске власти добиле подршку неких европарламентараца који се мијешају и унутрашње ствари Србије, Вучић је позвао да се прекине са неистинама и оптужбама на рачун Русије.

- Ово никакве везе нема са руским народом. Ово има везе само са српским народом и са тим што неки људи у региону сматрају да је и српску Цркву и народ потребно ограничити на централну Србију и, можда, Војводину, а да све остало треба да буду неки други људи православни који немају везе са Србима - рекао је Вучић.

Он је упозорио да је ово што се дешава у односу према Српској православној цркви у Црној Гори само почетак и оцијенио да ће услиједити покушаји стварања православне цркве на Косову и Метохији, па и у БиХ и Хрватској.

- Не можете да разумијете да политичари оснивају нове цркве и да се ту не заустављају, већ сматрају да је потребно да се одузима имовина једној цркви која у најгорем случају има вишевјековну државину на томе, а да не кажемо и доказе кроз различите папире да имовина припада њој - рекао је Вучић.

Предсједник Србије истакао је да је ово за српски народ веома тешко и да ће се зато Београд свим правним и демократским средствима борити да укаже међународној јавности на то што се збива.

- Наша је обавеза и ми ћемо радити поштујући Црну Гору и њену државност и независност. Али волимо и поштујемо свој српски народ и инсистираћемо на јединству са својим народом и нећемо дозволити кидање националног ткива српског народа зато што је неко помислио да Срби могу да се асимилују - рекао је Вучић.

Он је изразио наду да патријарх Иринеј није у праву када говори о протјеривању Срба из Црне Горе.

- Ми никада никоме не пријетимо. Само преијте нашем народу. Ми ћемо само бити уз свој народ, а нових "Олуја" и прогона српског живља на балканским просторима неће бити - поручио је Вучић.

Он је истакао да Србија и Црна Гора морају да буду најближе државе јер не постоји нико ближи од Црне Горе, као и зато што Србија не жели да Црној Гори буде нико ближи од Србије.

- Али морају да разумију колико је ово за нас болно питање. Па ако себи дају за право да се мешају у унутрашње уређење Србије прво хвалећи, а затим признајући независност Косова, немојте да покушавате да нама забраните да исказујемо забринутост за стање и поштовање људских права нашег народа - поручио је Вучић.

Он је истакао да нико нема право да угрожава идентитет српског народа и да му отима оно што је његово.

- Ми Срби тражимо само једно, а то је да буду свој на своме. Они нису доведени на територију Црне Горе. Они тамо живе вијековима и чувају свој идентитет. Идентитетско питање је једно од кључних питања у савременој Европи - рекао је Вучић.

Он је навео да је донесена одлука да Србија економски још више помогне српским организацијама у Црној Гори - научним, културним и другима.

- Наставићемо да то радимо, али и да одговарамо на њихове лажи, а лично ћу или ја или /генерални секретар предсједника Србије Никола/ Селаковић да напишемо писмо за америчке медије у којима се појавио један веома покварен текст како иза свега стоје великосрпски, великоруски апетити на Балкану, па ће људи да се изненаде кад чују, у ствари, од кога су тражили аутокефалност 2009. и 2010. године - рекао је Вучић.

Предсједник Србије указао је да је 2021. година пописа у Црној Гори, у којој ће многи покушавати да спусте проценат Срба у Црној Гори како никада не би били конститутивни фактор.