latinica  ћирилица
20/05/2020 |  09:04 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

У Српској 14 нових случајева, укупно 1.306

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 529 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 14 особа у Републици Српској.

Ријеч је о четири мушкарца и десет жена. Двије особа мушког пола су средње животне доби и двије старије животне доби. Двије особе женског пола су млађе животне доби, пет средње и три старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта по три особе су из Бањалуке, Приједора и Модриче, двије особе су из Теслића, и по једна особа је из Козарске Дубице, Рибника и Прњавора.

 Пет особа је хоспитализовано, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама.

 Укупно десет особа није могло да наведе јасну епидемиолошку везу, док су четири навеле контакт са позитивним лицима.

 У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестирано је још 26 здравствених радник из Бањалуке, Приједора, Мркоњић Града, Добоја, Источног Сарајева и Брода, а позитиван тест на нови вирус корона потврђен је код једне медицинске сестре из Приједора, која се већ налази у изолацији.

Такође, тестирано је и 17 васпитача из вртића у Српцу и Теслићу, и 20 особа из објеката за изолацију. Сви резултати тестова на нови вирус корона су негативни.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.306 случајева вируса корона, а опоравило се 658 особа. Од посљедица COVID 19 преминуле су 93 особе.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) тестирано укупно 22.491 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијече 82 пацијентаса потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализована су 34 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији седам пацијената.

Код три пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 14 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) су 24 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринута су 53 пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње 14 пацијената, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору је 18 пацијената и у Универзитетској болници у Фочи су три пацијената. 

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налазе се 142 особе, 17 особа је у Студентском дому у Требињу, двије особе су у Дому ученика у Бијељини и 24 особе су у Дому ученика у Добоју.

У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 4.861 особа, а надзор је завршен код 29.150 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.