latinica  ћирилица
19/05/2020 |  13:34 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

У петак почиње измјештање миграната из Бихаћа, око 350 у Липу

Акција измјештања одређеног броја миграната из прихватног центра "Бира" у Бихаћу почеће у петак, 22. маја, а то је и почетак процеса затварања тог центра, најавио је данас министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић.
Бихаћ - мигранти - Фото: РТРС
Бихаћ - мигрантиФото: РТРС

- То је најављено и након јучерашњег састанка Оперативне групе за координисање активности и надзора над мигрантском кризом у Унско-санском кантону. Заједно са Управом полиције смо одмах кренули у састављање оперативног плана, тако да ћемо у петак почети акцију измјештања миграната из "Бире" - рекао је кантонални министар.

Кљајић је навео да је с циљем брзе реализације плана, од Међународне организације за миграције /ИОМ/ и осталих организација затражено проширење смјештајног капацитета у прихватном кампу на локалитету Липа.

У прихватном центру "Бира" тренутно је смјештено око 650 људи. Око 350 особа би требало бити измјештено у српско село Липа између Бихаћа и Босанског Петровца, а тражи се и помоћ за збрињавање малољетника без пратње.

- Највећи проблем је то што је међу њима око 300 малољетника, због чега смо и тражили помоћ Уницефа. Дјецу је неопходно измјестити у прихватне центре са адекватнијим условима ван Унско-санског кантона. То се мора урадити у наредна два или три дана, иначе ће све међународне организације и надлежне институције БиХ сносити одговорност за њих, када се затвори центар "Бира". Осталих око 350 миграната желимо премјестити у камп на Липи, јер је замишљено да управо он буде рјешење проблема, а не само један у низу прихватних центара у овом дијелу БиХ - нагласио је Кљајић.

Он је истакао да Кантонална оперативна група за ситуацију са мигрантима у овом има подршку Министарства безбједности у Савјету министара, преносе федерални медији.

Према његовим ријечима, затварање прихватног центра у средишту Бихаћа је важно због контролисања безбједносне, али и епидемиолошко-здравствене ситуације у граду.

- Можда би представници међународних организација жељели задржати овај центар, међутим то је недопустиво. Имамо подршку и министра безбједности /Фахрудина/ Радончића по овом питању, тако да се надамо брзој реализацији планираног - рекао је Кљајић.