X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
19/05/2020 |  13:30 | Извор: СРНА

Хрватски писци напустили ПЕН незадовољни критикама на рачун мисе

Чланови ПЕН центра БиХ писци Миљенко Јерговић, Иван Ловреновић, Жељко Иванковић и Ивица Ђикић затражили су да их ова организација избрише из чланства незадовољни саопштењем које је ПЕН упутио 9. маја поводом мисе за страдале на Блајбургу.
Миљенко Јерговић (фото:mladina.si) -
Миљенко Јерговић (фото:mladina.si)

Хрватски чланови овог међународног удружења књижевника, пјесника, есејиста и писаца незадовољни су критиком коју је ПЕН изнио на рачун организатора мисе у сарајевској Катедрали, а неки и чињеницом да о том саопштењу нису консултовани.

- Молим вас да ме с данашњим даном избришете из чланства. Нисам ни на који начин био обавијештен о настанку и објави тог текста - наводи Ђикић, а преноси портал "Дневник".

Иванковић образлаже да "журба, форсирање и прекратко вријеме не омогућавају да се уопште ишта сувисло каже" и оцјењује да је "изненађујуће искључивање неких људи учинило изјаву недовољно диференцираном и нијансираном, понегдје чак грубом и незграпном, недостојном ПЕН-а".

Јерговић наводи да "не налази свјетоназорске, културне ни идентитетске везе између ПЕН центра у БиХ, у чијем је оснивању учествовао, и онога који данас постоји".

Иван Ловреновић "не мисли да је историју могуће, осим идеолошки омеђено, разврстати на бољу и гору, хуманију и нехуманију страну, нити да писац има задатак да заступа неке од тих страна, као што се сугерише у писму чланова ПЕН-а БиХ".

Чланови ПЕН центра БиХ објавили су протестно писмо поводом комеморативне мисе за припаднике усташких и домобранских јединица на Блајбургу.

У писму је наведено да та организација поводом европског Дана побједе над фашизмом "потврђује своју оданост антифашистичким вриједностима слободе, једнакости и толеранције међу људима".

- Због тога сматрамо да је идеја да се у Сарајеву организује и комеморативна миса за фашисте и њихове симпатизере који су настрадали у повлачењу фашистичких и нацистичких снага према Блајбургу срамотна за овај град и ову земљу - навели су из ПЕН-а.