X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
19/05/2020 |  12:57 ⇒ 20/05/2020 | 08:06 | Извор: РТРС

Цвијановић: Рјешавамо животне проблеме грађана (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Прњавору, гдје је уручила кључеве станова за 14 расељених и избјеглих породица, да је програмом који је реализован сарадњом донатора, Владе Српске, ове општине и институција БиХ показана способност да се рјешавају животни проблеми грађана.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да је циљ да се побољшају услови за живот, те подсјетила да се ушло и у руралне заједнице гдје су такође реализовани бројни пројекти.

- У општини Прњавор, али и свим другим општинама наставићемо са реализацијом важних пројеката за одређене угрожене категорије и све друге значајне пројекте за развој локалних заједница и јачање њихових капацитета - рекла је она.

Цвијановићева је напоменула да су и у претходном периоду за ову категорију становништва ријешени бројни проблеми и обезбијеђен смјештај.

- Данас смо обишли и радове на изградњи кружног тока на Вијаци, што је такође значајна инвестиција вриједности 815.000 КМ која се реализује у сарадњи са Путевима Републике Српске. Иза свих таквих пројеката стоји активизам локалних власти и слање одговарајућих пројеката - рекла је предсједница Републике Српске.

Жељка Цвијановић-уручење кључева станова (Фото: РТРС)

Нагласила је да је захвална општини Прњавор, начелнику и његовим сарадницима који показују ту врсту способности да дефинишу важне ствари и изборе се за реализацију одређених пројеката.

- Гдје имамо добру сарадњу и активизам никада није изостала подршка са републичког нивоа. Једино имамо проблем у мањем броју општина гдје се не кандидују пројекти, гдје се не указује на потребу рјешавања одређених проблема - рекла је Цвијановићева.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић појаснио је да се у општини Прњавор тренутно завршава осам кућа за повратнике, а почиње и изградња седам нових стамбених индивидуалних објеката.

 

Он је најавио сличне пројекте широм Републике Српске.

- Ускоро ћемо стамбено збринути око 50 породица у Бањалуци у мјесној заједници Куљане, у Рудом 10 породица, а онда слиједе Приједор, Градишка, Требиње. До краја 2020. године очекујемо да још више од 100 породица уселимо у оквиру овог пројекта - појаснио је Аћић.

Вриједност зграде у Прњавору која је изграђена у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања износи око 613.000 КМ.

Аћић је нагласио да се, осим објеката колективног становања, наставља и са изградњом и усељењем индивидуалних објеката.

Жељка Цвијановић-уручење кључева станова (Фото: РТРС)

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да је општина Прњавор за изградњу зграде обезбиједила локацију, пројектну документацију и комуналну инфраструктуру, за шта је издвојено око 70.000 КМ.

Он је истакао да је ово само један у низу пројеката са републичким институцијама и Владом Републике Српске.

- Општина Прњавор је у посљедње 3,5 године имала инвестиције више од 11,5 милиона КМ, а око 7,6 милиона КМ су финансиране од Владе Српске, институција, републичких јавних предузећа - истакао је Томаш.

Томаш је нагласио да се на овај начин показује одлична сарадња општинских и републичких власти.

Раде Новковић из Петровца, који живи са супругом, рекао је да му много значи рјешавање стамбеног питања јер је до сада морао приватно плаћати станарину око 200 КМ, што је велики издатак за кућни буџет породица које су у рату остале без крова над главом.

Додјели кључева за 14 станова у Прњавору присуствовали су министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, представници општине Прњавор, представници Фонда за повратак БиХ и представници међународних и невладиних организација.

Повезане вијести:

Цвијановићева посјетила градилиште кружног тока на Вијаци