X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
18/05/2020 |  22:21 ⇒ 22:24 | Извор: sputniknews.com

Огласила се Америка поводом тензија у Црној Гори

Сједињене Америчке Државе снажно подржавају основне слободе, као што су слобода говора, удруживања и окупљања и права појединаца да мирним путем изражавају слободу вјере или убјеђења, наводи се у саопштењу Стејт Департмента.
Стејт Департмент                       (Фото:twitter) -
Стејт Департмент (Фото:twitter)

Америчка Влада позива све стране у Црној Гори да воде конструктиван дијалог, да покажу уздржаност и избјегну било какве акције које доводе до јачања напетости или су насилне, саопштено је из Стејт департмента у одговору на питање Гласа Америке да прокоментарише прошлонедјељне протесте у Црној Гори послије хапшења свештеника Српске православне цркве због кршења забране окупљања, уведене да би се спријечило ширење вируса корона.

- Истовремено, поштујемо право свих суверених држава да одржавају јавни ред и штите здравље својих држављана, на начин који је усклађен са демократским стандардима и праксом - наводи се у одговору Стејт департмента.

Основно државно тужилаштво у Никшићу предало је Основном суду оптужни приједлог против свештеника будимљанско-никшијске епархије зато што су 12. маја у том граду поступали супротно наредбама Министарства здравља тако што су се окупили на Тргу Шака Петровића и учествовали у литији заједно са грађанима, саопштили су тужиоци у суботу, преносе Вијести.

Због хапшења свештеника, који су пуштени из притвора послије задржавања од 72 сата, прошле недјеље су организовани протести широм Црне Горе.