latinica  ћирилица
18/05/2020 |  18:51 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Почетком јуна отварају се границе са земљама у окружењу (ВИДЕО)

12 нових случајева ковида 19 регистровано је у посљедња 24 часа у Републици Српској. Укупно је обољело 1.278, а опорављене 643 особе. Интензивно се разговара о отварању граница између БиХ и региона. Начин уласка пословних људи у БиХ у четвртак би требало да се усагласи на сједници Савјета министара. О потпуном отварању граница са сусједним земљама преговараће се у наредних 10-ак дана.
Гранични прелаз Рача - Фото: РТРС
Гранични прелаз РачаФото: РТРС

Пословни људи први су који ће, од затварања граница због вируса корона, прећи граничне прелазе са БиХ. Шта ће им за то бити потребно у први мах, могло би да буде познато у четвртак, након сједнице Савјета министара.

- То значи да ће постојати одговарајућа процедура уласка и изласка, неће то бити неконтролисано, али морамо поједноставити процедуру. Не можете, на основу неких приједлога који су били, да требате да 4-5 дана да се најављујете и томе слично - нагласио је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Услови преласка за обичне грађане БиХ тек треба да усагласи са сусједним земљама. У наредних 10-ак дана преговараће се о обавези самоизолације и тестирању путника.

- Неки људи имају много потреба у сусједној држави, ако он мора у изолацију, мора да плати тако скуп тест, поставља се питање да ли су се огвориле границе. У наредних 10-ак дана мислим да ћемо са сусједним земљама усагласити принципе, да би од 1. јуна могли отворити бар према нашим првим сусједима, а онда постепено према другим земљама - додао је Тегелтија.

Први јун кључни је датум и за Србију, јер ће према најави премијерке Ане Брнабић, након тог датума прекогранични саобраћај изгледати као и прије вируса корона, а то значи да ће се преко границе моћу без теста. До тада на снази је компликованија процедура.

- Тако да у овом тренутку стоји да је за стране држављане потребно да имају негативан пцр тест и одобрење владине комисије која ради 24 часа, зато што се мејлом одобрава улаз или када уђу да буду у самоизолацији - поручила Ана Брнабић, предсједница Владе Србије.

Београдски аеродром Никола Тесла од данас је поново отворен за комерцијалне летове. Ер Србија ове седмице ће летјети ка Цириху и Франкфурту, а сљедеће ка Бечу и Лондону. Према новим правилима, путници морају да носе заштитне маске, а препорука је да дођу три сата прије полијетања. Данашњи - први лет био је Виз Ер-ов ка Лондону.

У Хрватској је прије десетак дана укинута забрана преласка границе. Међу првима на листи оних који смију ући у земљу били су пословни људи, а прећутно и туристи који се сматрају привредним интересом. Они који љетовање планирају провести на Јадрану, ове године морају унапријед знати адресу боравка.

- Кад страни држављани долазе у Хрватску, тражићемо их ту документацију којом доказују увјете свог уласка и број телефона, као и мјесто смјештаја. То су некакве епидемиолошке мјере. Првенствено број телефона, како би, у случају потребе, епидемиолог могао лакше доћи до те особе - поручио је Томислав Куфнер, руководилац Службе за сусједне земље, Управа за границе Хрватске.

Буду ли епидемиолошки извјештаји и даље повољни, 1. јуна све земље, бар у регији, требало би да отворе границе, уз нешто детаљније процедуре на прелазима.