latinica  ћирилица
18/05/2020 |  16:17 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Ђукановић: Могуће формирање цркве православних Црногораца

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић истакао је да би Српска православна црква (СПЦ) да управља Црном Гором и да одређује њен правац и карактер.
Мило Ђукановић (фото:Tanjug / AP) -
Мило Ђукановић (фото:Tanjug / AP)

- Је ли Црној Гори мјесто у Европи или на другој страни - рекао је Ђукановић на коференцији за медије поводом двије године мандата, која се одржава испред резиденције на Цетињу.

Ђукановић је казао да је највећи изазов како сачувати атрактивност Црне Горе као туристичке дестинације, наводећи да је туризам шанса државе, а потом енергетика и производња хране.

Истакао је да се држава успјешно изборила са првом и најважнијом фазом борбе против коронавируса.

- Показан је висок ниво организације и компетентности здравственог система - казао је Ђукановић.

Он је рекао да ниједан дан до краја године не смије бити изгубљен како би губици у сфери економије били сведени на минимум.

- Свака криза паметнима доноси наук - поручио је Ђукановић.

Он је рекао и да је Црној Гори мјесто у Европској унији и да се око тога не премишља.

Ђукановић је истакао је да је искуство у борби са пандемијом учврстило повјерење грађана и у квалитет политике која управља државом.

Рекао је да провјеру тога очекује на редовним изборима на јесен.

Одговарајући на питање да ли је Закон о слободи вјероисповијести провокација стабилности,рекао је:

- Суштинска дилема је да ли држава новим законима,усклађеним са европским, треба да замијени законе из комунистичког времена? Да. Закон о слободи вјероиповијсти треба Црној Гори и донесен је у право вријеме.

Он је нагласио да све што је отето Црној Гори, биће јој враћено.

- Не нудите нам те изанђале и окрвављене формуле за будућност Балкана. Нећемо их прихватити - рекао је Ђукановић.

Истакао је да ни једној вјерској заједници па ни СПЦ не припада право да присваја туђу имовину, да се одупиру судској провјери катастарских евиденција црквене имовине, да не плаћа порез, илегално уводи свештенике у државу. ...

- Кажу да воде уједињени народ. Против кога? ...Доста је циркуса било - казао је Ђукановиц.

Он је рекао да је могуће и формирање цркве православних Црногораца.

Одговарајући на питање има ли његове улоге у хапшењу епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника, истакао је да се они нису нашли на мети дрзавних органа због свог позива, већ због тога што су сматрали да им припада право да не поштују наредбе којих се треба придрзавати у борби против коронавируса.

- Не може бити привилегованих, па ни кад носе мантије - казао је Ђукановић.

Он је рекао и да су пажљиво читали оцјене Фридом хауса и да ће се потрудити да поправе "све што може да замагли суштину" ,нагласивши да су аутори извјештаја о Црној Гори ненаклоњени власти.

Говорећи о позивима за заштиту Срба у Црној Гори, рекао је да то неодољиво подсјећа на деведесете.

- Данас не зову из Сарајева, него из Подгорице - казао је Ђукановић, наводећи да не долази у обзир да се може поновити сарајевски сценарио.

Он је истакао да понуда за преговоре са СПЦ и даље стоји и да постоји спремност на дијалог.

Ипак је, како је рекао, тешко водити дијалог у атмосфери коју СПЦ нуди, уцјена и неваспитаног вријеђања државе.

Он је рекао да је предсједник Атлас групе, Душко Кнежевић "патолошки лажов",наводећи да жели да буде доступан правним органима и одговори на сва питања, и везано за "новац који је покрао" .

Ђукановић је казао да је био предсједник свих грађана, те да у таквој држави, Срби не могу бити дискриминисани, али ни привилеговани.

Он је, одговарајући на питање да ли ће бити укључен у кампању ДПС, рекао да о томе још није мислио нити је о томе разговарано у партији.

Извор: "Вијести"