latinica  ћирилица
18/05/2020 |  11:34 | Аутор: СРНА

Бањалука: Почињу систематски прегледи за упис дјеце у први разред основне школе

Систематски прегледи будућих првачића у Бањалуци почињу данас, а вршиће се у амбуланти у мјесној заједници Нова Варош, гдје се иначе налази и савјетовалиште за дјецу, речено је Срни у бањалучком Дому здравља.
Дом здравља Бањалука (Фото: banjaluka.net) -
Дом здравља Бањалука (Фото: banjaluka.net)

Из ове здравствене установе су навели да медицинско особље специјалистичких педијатријских амбуланти врши позивање и заказивање термина систематских прегледа за дјецу.

- Прегледи ће се вршити од 12.00 до 20.00 часова, сваким радним даном, а биће обављани у размаку од 20 минута како бисмо избјегли боравак већег броја лица у чекаоницама - наводе из Дома здравља.

По обављеном систематском прегледу педијатар ће издати налог за вакцинацију која је обавезна прије поласка у школу.

- Вакцинација се, дакле, врши одмах по обављеном систематском прегледу у Центру за вакцинацију која се налази на истој локацији - појашњавају из Дома здравља.

Педијатар ће дјецу упућивати и на систематски преглед код дјечијег стоматолога, а ти прегледи ће се вршити у стоматолошкој амбуланти у Основној школи "Георги С. Раковски".

Из Дома здравља напомињу да се систематски прегледи који се раде у амбуланти у мјесној заједници Нова Варош, а служе за упис у први разред основне школе обављаљу искључиво дјеци која су регистрована у Специјалистичким педијатријским амбулантама Јавне здравствене установе Дом здравља у Бањалуци, као и дјеци која су регистрована у тимовима породичне медицине ове установе и обухвата дјецу која су рођена 2013. године.

- Дјеца регистрована у приватним педијатријским амбулантама услуге систематских прегледа за упис у први разред основне школе добијаће у тим педијатријским амбулантама - наводе из Дома здравља.

Из ове здравствене установе истичу да би планираном динамиком систематски прегледи за упис дјеце у први разред основне школе требали бити завршени до прве половине јула.

- Тренутна епидемиолошка ситуација захтијева да се придржавамо прописаних мјера од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Сходно томе, родитељи који долазе у пратњи дјеце дужни су да носе заштитне маске и рукавице, те одржавају препоручену физичку дистанцу од других лица - наводе из бањалучког Дома здравља.