latinica  ћирилица
18/05/2020 |  10:24 | Аутор: СРНА

Саслушање свештеника због ђурђевданске литије

У Основном суду у Беранама у току је саслушање пет беранских свештеника због традиционалне литије у том граду на Ђурђевдан, 6. маја.
Свештеници из Берана (фото:Berane online/facebook) -
Свештеници из Берана (фото:Berane online/facebook)

Испред зграде Суда окупио се велики број Беранаца, који поручују да се неће разићи док оптужбе не буду одбачене.

- Не дамо светиње, не дамо свештенике! - узвикују окупљени, међу којима су породице свештеника, пријатељи, вјерници, као и општински функционери.

Из Епархије будимљанско-никшићке саопштено је да је међу њима и одборник ДПС-а у Скупштини општине Беране Радош Раичевић, који је био на свакој литији.

Окупљени народ узвикује и "Јави се, Марко!", обраћајући се надлежном тужиоцу Марку Бојовићу.

Пред Судом ће данас бити свештеници Драган Ристић, Стефан Миловановић, Вуксан Вешовић, Предраг Драгојевић, Милош Цицмил због традиционалне литије у том граду, у току које се, према ријечима Тужилаштва, није поштовала прописана дистанца.

Архијерејски намјесник берански протојереј ставрофор Драган Ристић рекао је да је литија која је за Ђурђевдан прошла улицама Берана одржана током неколико часова раније него претходних година како би избјегли масовна окупљања грађана.

Он је додао да је била намјера да се тиме испоштују мјере сузбијања вируса корона, које је прописало црногорско Координационо тијело за спречавање ширења заразних болести.

- Ми се не плашимо јер, као што је Христос казао, ми нисмо од овога свијета, па нека онда и они своје судове дају да видимо о чему је ријеч и је ли молитва у Црној Гори забрањена - поручио је отац Драган.