latinica  ћирилица
17/05/2020 |  13:44 ⇒ 15:16 | Аутор: СРНА

У Словенији један новозаражени, креће велико попуштање мјера

У Словенији је у протекла 24 сата пријавељен још један случај корона вируса, и једна преминула особа.

Само један случај вируса корона откривен је у Словенији у посљедња 24 часа, а због повољне епидемиолошке ситуације од сутра се наставља с ублажавањем мјера којима се омогућава рад свих продавница, а дијелом се отвара и туризам.

До сада је, послије скоро 70.000 тестирања, откривено 1.466 случајева заразе, а с новим смртним случајем у посљедња 24 сата укупан број преминулих међу зараженима износи 104, преносе словеначки медији.

У Словенији од сутра поново креће образовни процес "уживо" у мањим групама за неке разреде основних и средњих школа, биће допуштен рад свих продавница, а стварају се и услови за отварање туризма, при чему држава припрема и подстицајне мјере.

Сви трговински простори, па и они у тржним центрима, од сутра могу радити први пут након 15. марта.

Према процјени Трговачке коморе Словеније, трговина ће на крају године забиљежити седам милијарди евра мањи промет од очекиваног, а том паду би могла допринијети и одлука Владе да продавнице недјељом остају затворене и након званичног краја епидемије.

Од сутра је поново допуштено и отварање мањих туристичких смјештајних објеката с мање од 30 постеља.

Влада је, да би помогла туристичком сектору, најавила увођење туристичких ваучера у вриједности 200 евра по особи, које би добили сви запослени, а могли би се користити само у Словенији.

Ријеч је о само једној од мјера нове финансијске помоћи у законском пакету вриједном милијарду евра, о чему би парламент убрзо требало да одлучује.