latinica  ћирилица
17/05/2020 |  13:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Јосиповић: Блајбург у функцији рехабилитације усташтва

Бивши хрватски предсједник Иво Јосиповић оштро је критиковао државу зато што је била покровитељ Блајбуршке комеморације, оцијенивши да то није чин одавања почасти жртвама него проблематична политичка манифестација „у функцији рехабилитације усташтва“.

- Комеморација Блајбурга под државним покровитељством Хрватске је снажна политичка порука у функцији историјског и политичког ревизионизма, у функцији рехабилитације усташтва, јачања национализма и политичке деснице - изјавио је Јосиповић у интервјуу за босанскохерцеговачки портал Фактор.

Он је навео да су за то заједно одговорни ХДЗ, премијер Андреј Пленковић, црква и десни политички кругови.

Додао је да су њемачка канцеларка Ангела Меркел и хрватски предсједник Зоран Милановић ствари поставили у исправан контекст, преноси Хина.

- Зна се ко је био ко у рату, ко борац за слободу и правду, а ко експонент злочиначке политике и издајник. Зна се ко је био на страни свјетла, ко на страни мрака. Само ХДЗ не зна. Ни придружене му усташофилне ултрадесне странке. Ни Црква - рекао је Јосиповић.

Додао је да верници и њихова црква имају право и треба да моле за душе убијених, али да је проблем када се то манифестује изван контекста уз слање “опасних политичких порука“.

Сматра да је посебно опасно када се тако нешто практикује у мултиетничком Сарајеву, у Босни и Херцеговини, “која је опако осјетила посљедице усташког режима“ и која је и данас, како је рекао, оптерећена етничким нетрпељивостима и политикама које су одговорне за страдања у Другом свјетском рату, али и у рату који и данашње генерације памте.