latinica  ћирилица
17/05/2020 |  12:55 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Аустрија отворила границе према шест држава

Аустрија је дјелимично отворила границе према шест сусједних држава, а контроле се од јутрос проводе само селективно.
Мађарска - Аустрија - Фото: илустрација
Мађарска - АустријаФото: илустрација

Аустрија је у поноћ отворила граничне прелазе према Њемачкој, Швајцарској, Лихтенштајну, Чешкој, Словачкој и Мађарској, а улаз и излаз је дозвољен под одређеним условима.

Сви који желе да уђу у ту земљу морају имати љекарску потврду да су негативни на вирус корона, не старију од четири дана или у противном иду у карантин

Када је ријеч о граници са Словенијом, ограничења остају на снази до 31. маја, што значи да је при уласку из Словеније у Аустрију још потребан негативан тест на вирус корона.

Директор полиције у аустријској покрајини Ворарлберг рекао је да су се завршиле сталне контроле на граничним прелазима и да се од јутрос контроле проводе само селективно.

На већим граничним прелазима када је већи протоком возила и даље је присутно особље за надзор државне границе. Мањи прелази надзиру се спорадично.

Сва туристичка путовања преко границе и даље су забрањена, пише "Вечерњи лист".

Контроле здравствених органа с полицијом ће бити смањене, а проводиће се само на принципу случајног узорка. Више неће бити контроле сваког возила.

- Наш је циљ да омогућимо што више слобода и имамо ограничења само колико је неопходно. Ове олакшице, прије свега, вриједе за људе који живе у пограничном подручју и који свакодневно путују на посао преко границе - навео је аустријски МУП.

МУП је најавио потпуно отварање аустријских граница 15. јуна, ако то дозволи епидемиолошка ситуација.