latinica  ћирилица
16/05/2020 |  15:25 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Касиповић: Колико је гријех молити се за злочинце?

Бањалучанин Антон Касиповић написао је писмо надискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу у којем је упитао шта значи данашња миса у Сарајеву за дјецу која су звјерски убијена у бањалучком насељу Шарговац, шта значи за Јасеновац, Доњу Градину, Јадовно, те да ли је гријех молити се за злочинце.
Антон Касиповић - Фото: СРНА
Антон КасиповићФото: СРНА

Касиповић је додао како је "срећан, јер данас у свом селу Мотике није срео никога од комшија Срба, православаца, потомака оних које су поклале и убиле усташе у Другом свјетском рату".

- Осим овог личног доживљаја, желим нагласити и универзални, а то је поштовање према вјери и вјерујућем, па тако и према миси, литургији, молитви у џамијама, синагогама... Шта, узорити, опростите недоученом, значи данашња миса у Сарајеву за дјецу која су звјерски убијена у бањалучком селу Шарговац? Шта значи за дјецу која су покалана, а питам и због чега, и шта значи за Јасеновац, Доњу Градину, Јадовно... -навео је Касиповић у писму достављеном Срни.

Он је упитао шта молитва значи и за протјеране Хрвате из БиХ, као и за, како је навео, зеру Хрвата који су остали у БиХ.

- Свјестан своје неукости и вољан да спознам заблуду питам за кога се данас молило. Осам година вјеронауке, свети сакраменти, крштење, прва причест, кризма - научио сам да је гријех чинити зло, а да ли је и колики гријех молити за злочинце? Знам за укупно зло свих према свима и несрећан сам узорити због тога, као и због невољника који су морали отићи из Бањалуке, пустих њива, па су ми узалуд и моје. Патим због фамилије, пријатеља и суграђана који су морали отићи - нагласио је Касиповић.

Он је истакао да су Срби његовом дједу Јури у Мотикама спасили живот, што, како је напоменуо, памти.

- То зна и мој син Марко, јер га томе са мојом женом Биљаном учим. Разумијевао сам свих ових година, па и данас разумијем људску и пастирску бол бискупа Фрање Комарице и свештенства Католичке цркве, што није без разлога, потребе и људских осјећања. Поштујем и клањам се, знам можда и недовољно за голем допринос и жртву фрањеваца и траписта у БиХ. Знам шта су траписти допринијели и вашој и мојој Бањалуци и можемо ли узорити, питам се, учинити још - пише Касиповић.

Он је додао да је годинама уназад у његовом селу Мотике, односо на празник Блажене дјевице Марије свечано и да му на ручак долазе Католици, Срби и муслимани.

- Уздам се да ће тако бити и ове године. Опростите на, можда неукости, неразумијевању, личним осјећањима, али молим да разумијете добру намјеру - навео је Касиповић.

Антон Касиповић је министар правде и потпредсједник Владе Републике Српске.