latinica  ћирилица
15/05/2020 |  11:13 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Прошић: И даље мигранти проваљују у куће

Начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић рекао је Срни да свакодневни пролазак миграната кроз ово мјесто говори да је управо та локална заједница постала њихова рута, због чега су грађани у страху, те нагласио да и даље мигранти проваљују у куће.
Дејан Прошић - Фото: РТРС
Дејан ПрошићФото: РТРС

- Обично је ријеч о кућама које се налазе на рубном дијелу Петровца, према граду Бихаћу, у селима која граниче са територијом града Бихаћа. Мигранти проваљују у куће, ту проведу пар сати или преноће и настављају даље - рекао је Прошић.

Он је рекао да је Општинско вијеће општине Босански Петровац заказано за уторак, 19. мај, и да је упућен позив да дођу представницима полиције у Унско-санском кантону.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да су групе миграната примијећене и у селима на подручју Дрвара која граниче са територијом Бихаћа.

- Апелујем да становници Дрвара пријаве полицији уколико примијете мигранте. Групе миграната су примијећене у селу Груборски наслон - нагласила је Рунићева.

Српски повратници у Мартин Брод, мало погранично мјесто у Федерацији БиХ на самој граници са Хрватском, рекли су Срни да муку муче са мигрантима неколико година уназад, и, како су истакли, вјерују да мигранте у Мартин Брод неко довози шумским путевима и узима новац за превоз.

Према њиховим ријечима, суочавали су се са тим да им мигранти краду аутомобиле, проваљују у куће и краду.

Срна незванично сазнаје од радника кампа у Липи да се тренутно у кампу налази око 800 миграната, који, тврди он, имају циљ да пређу у Хрватску и самим тим бјеже из кампа.