latinica  ћирилица
13/05/2020 |  12:00 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Побуна у кампу Липа

У мигрантском кампу на локалитету Липе, код Бихаћа, дошло до побуне већег броја миграната који су причинили и материјалну штету на једном од полицијских возила, а полиција је била принуђена да употријеби ватрено оружје, односно да испалили хице упозорења у ваздух.
Камп Липа - Фото: nezavisne novine
Камп ЛипаФото: nezavisne novine

Начелник Крим-полиције Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Снежана Галић рекла је Срни да је све почело у понедјељак, 11. маја, у 1.30 часова иза поноћи када се од 200 до 300 мигранта побунило зато што им, наводно, није омогућена љекарска помоћ.

Према њеним ријечима, миграната из овог центра бацали су камење и друге предмете према полицајцима и радницима који раде на осигурању кампа, али повријеђених није било.

- Да би заштитили себе и своје животе, полицијски службеници су у том тренутку испалили два хица упозорења у ваздух, а у центар су упућене и додатне снаге ради успостављања реда - навела је Галићева.

Она је истакла да је ситуација у кампу тренутно мирна, те да припадници кантоналног МУП-а раде на расвјетљавању овог случаја и идентификацији иницијатора побуне.

Галићева је рекла да припадници МУП-а свакодневно проводе активности када је ријеч о измјештању миграната са јавних површина и из напуштених објеката у Бихаћу.

- Одвозимо их у камп Липе, а они се враћају. Мигрантима је интересантан Бихаћ и граница, односно излаз у земље ЕУ - истакла је Галићева и додала да су и јутрос два аутобуса са мигрантима одвезена у овај камп.