latinica  ћирилица
21/04/2020 |  09:17 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Мигрантски центар у Липи нови ударац српском народу у ФБиХ

Начелница општине Дрвар Душица Рунић сматра да је изградња мигрантског центра у српском селу Липа код Бихаћа нови ударац српском народу у Федерацији БиХ и порука да иду од своје куће, али и да доносиоци те одлуке не мисле добро ни Бошњацима нити Србима који живе на тим просторима.
Мигрантски центар у селу Липа (фото:N1) -
Мигрантски центар у селу Липа (фото:N1)

- Фраза `остани код куће` добија нови облик `иди од куће` и поново се поиграва са једним народом. Формирање мигрантског центра у српском селу Липа је порука Србима да иду од куће - оцијенила је Рунићева за Срну.

Она је подсјетила да куће Срба у Унско-санском кантону ни 22 године од повратка нису условне за живот достојан човјека, а Срби повратници у бихаћким селима која су некад припадала Дрвару живе без струје, пута и воде.

- Одлуку о стварању услова за живот за неке нове избјеглице није донијело локално бошњачко становништво. Политичка мрља њихових руководилаца у сарадњи са међународном заједницом тражи поново узрок раздора међу становништвом на овом простору - рекла је Рунићева.

Она је оцијенила да доносиоци те одлуке не мисле добро ни Бошњацима нити Србима који живе на овим просторима и, заједно са међународном заједницом, ускраћују основна људска права становништву које вијековима живи на том подручју.

Рунићева поставља питање да ли је међународна заједница питала власти са којима је уговарала овај "бизнис" - да ли је локално становништво обезбијеђено?

- Да ли исти траже нови сукоб како би могли опет `интервенисати`. Ми Дрварчани смо вољели отићи у Бихаћ, иако је већина Срба отишла из њега и знамо да, поред свих љепота којим обилује, има мјеста на којима се могао изградити мигрантски центар - навела је Рунићева.

Она је поставила питање властима ФБиХ и да ли је српско село Липа обећани запад.

- Да ли је српска Липа обећани запад? Да ли ће ова такозвана успутна мигрантска станица постати њихово одредиште? Да ли ће српска Липа добити школу, болницу? Да ли ће у тој школи бити обезбијеђена национална група предмета и да ли ће здравствена услуга бити на једнако лошем нивоу као већина таквих у ФБиХ" - пита Рунићева.

Из Међународне организације за миграције саопштено је да је камп у селу Липа спреман за шаторски прихват до 1.000 миграната. Након иницијалног финансирања из буџета града Бихаћа, ЕУ је, уз учешће УСАИД-а, пружила финансијску помоћ у успостављању изолационог дијела кампа.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ поручио је раније да је недопустиво да на подручју српског села Липа код Бихаћа, које је окружено селима у којима живе Срби, буде формиран мигрантски центар.