latinica  ћирилица
21/04/2020 |  08:07 ⇒ 10:29 | Аутор: СРНА

Владика Сергије: Срби из Липе, мигранти у Липу

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије оцијенио је, поводом изградње мигрантског центра у селу Липа код Бихаћа, да је индикативно да се није могла наћи ниједна друга локација, а да не ремети оно преостало зрно поштовања према бихаћким Србима који су, како каже, безмјерно страдали.
Епископ Сергије (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Епископ Сергије (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org)

- Зар се на подручју града Бихаћа, гдје Бошњаци данас чине 88 одсто становништва, човјекољубље мора исказати баш у српском селу? Зар нема другог села, мјеста и објекта, па да сви будемо задовољни, као и они којима је потребна наша помоћ? Или, да ли успон српско-бошњачких односа вриједи нарушавати због воље политичких стратега из бијелог свијета? - упитао је владика Сергије и додао да је много питања, а мало одговора.

Он је напоменуо да је Липа српско село у којем данас нема Срба, наводећи да ће од сутра "нека нова статистика обешчастити ово село, његову прошлост, али и његове некадашње житеље чији је смирај у сеоском гробљу сада под знаком питања", објављено је на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Подсјећајући да је у непосредној близини православне Цркве Вазнесења Господњег изграђен мигрантски центар, епископ Сергије је истакао да су свјетска политика и њени познати и непознати креатори генерисали проблем са којим ни Срби нити Бошњаци немају ништа, а због којег ће, врло је могуће, нарушити сопствене међусобне односе.

- Свједоци смо посљедњих година, мјесеци и дана да је проблем са мигрантима постао и наш проблем. У земљи која још вида ратне ране и гдје је међунационално повјерење на стакленим ногама, мигрантска криза увелико је почела да се рефлектује првенствено на српско-бошњачке односе које желимо градити бар до оне мјере која ће осигурати миран суживот једних са другима, као што је то било током већег дијела наше заједничке прошлости - навео је владика Сергије.

Он је напоменуо да сва ова питања поставља првенствено као човјек, а онда и као српски владика који жели да буде упознат са неприликама на подручју којим духовно управља као православни епископ.

- Не желећи било какав неспоразум међу људима, комшијама и народима, не могу да се не упитам: због чега је неком стало да у овој земљи, међу народима, никада не буде мира? Да поштујемо једни друге колико би требало, никада одлуке већине не би биле у супротности са виталним потребама оних који су мањина - поручио је владика Сергије.

Он је навео да, посматрајући животне прилике и неприлике из хришћанске перспективе, људима у невољи, без сумње и одгађања, ваља помоћи.

- У нади да ће Липа поново процвјетати, позивам све њене некадашње становнике да обилазе своју дједовину, да не забораве гробове предака и Храм Вазнесења Господњег, вјерујући да ће и невољници - мигранти наћи свој смирај тамо гдје су кренули или тамо одакле су пошли. Нама је доста и наше муке - нагласио је владика Сергије.

Из Међународне организације за миграције саопштено је да је камп у селу Липа спреман за шаторски прихват до 1.000 миграната. Након иницијалног финансирања, које је обезбијеђено из буџета града Бихаћа, ЕУ је, уз учешће УСАИД-а, пружила финансијску помоћ у успостављању изолационог дијела кампа.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ поручио је раније да је недопустиво да на подручју српског села Липа код Бихаћа, које је окружено селима у којима живе Срби, буде формиран мигрантски центар.