latinica  ћирилица
09/04/2020 |  13:27 | Аутор: СРНА

Забрањен увоз недовољно квалитетног сјемена јечма

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз пошиљке сјемена јечма од 24.000 килограма поријеклом из Хрватске, јер није испуњавало прописане норме квалитета, саопштено је из Инспектората Републике Српске.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

У саопштењу се наводи да је приликом редовне контроле пошиљки сјемена пољопривредног биља при увозу, инспектор извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања квалитета, те да је на основу Извјештаја о испитивању Пољопривредног института Републике Српске утврђено да је клијавости била испод минимално прописане за квалитет сјемена.

- Увозник је затражио суперанализу која је извршена у Федералном заводу за пољопривреду у Сарајеву, а којом је потврђен први налаз, те је увознику Рјешењем забрањен увоз пошиљке сјемена и наложено враћање пошиљаоцу - наводи се у саопштењу Инспектората.

С обзиром на почетак сјетвене сезоне и актуелну ситуацију изазвану епидемијом вируса корона, републичка Фитосанитарна инспекција врши појачану контролу пољопривредног репроматеријала приликом увоза и у промету, са акцентом на квалитет и здравље биља.

У саопштењу се наводи да је за три мјесеца ове године инспекција приликом увоза узела 259 узорака сјемена, садног материјала и ђубрива за лабораторијско испитивање квалитета и присуства штетних организама.

- Фитосанитарна инспекција је спремна да и даље ради пуним капацитетом како бисмо обухватили што више мјера којима ћемо олакшати пољопривредним произвођачима ситуацију изазвану овом пандемијом - наводи се у саопштењу Инспектората.

Из Инспектората Републике Српске наглашавају да ће домаћа пољопривредна производња у овој години имати посебан значај за домаће тржиште и домаћу прерађивачку индустрију, те да надлежне институције улажу све расположиве ресурсе и капацитете, у циљу постизања што квалитетнијих приноса.

Из Инспектората апелују на пољопривредне произвођаче да пољопривредни репроматеријал купују искључиво у регистрованим објектима, код субјеката који прометују производе провјереног квалитета, уредно декларисане и означене.