latinica  ћирилица
08/04/2020 |  19:02 ⇒ 19:07 | Аутор: СРНА

Дервента: Нема позитивних на вирус корона, под надзором 164 лица

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао је данас да на подручју ове локалне заједнице нема лица која су позитивна на вирус корона, те да су 164 особе под здравственим надзором, од којих 29 у карантину на Плехану, а 135 у кућној изолацији.
Дервента - Фото: РТРС
ДервентаФото: РТРС

- Имали смо раније једно лице које је позитивно, које је једним дијелом провело дане у изолацији код куће и Студентском дому, а након поновног теста налаз је био негативан и тренутно је у кућној изолацији - рекао је Симић и навео да је до сада кроз кућну изолацију прошло 467 лица.

Он је истакао да се већина становништва понаша коректно и поштује мјере, али да је забиљежен и један број неваспитане дјеце, која роштиља на локацији Патковача, те ће их надлежне службе санкционисати уколико наставе са таквим понашањем.

Симић је рекао да је у карантину у објекту Терапијске заједнице "Извор" на Плехану обезбијеђено све што је потребно за несметан и угодан боравак.

- Имамо на располагању 65 мјеста за карантин. Већина соба на Плехану су двокреветне, а има и неколико соба са пет кревета, те двије са по десет кревета које за сада нису у употреби. За све особе које бораве у карантину обезбијеђена су три оброка дневно - навео је Симић.

У Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју "Будућност" обезбијеђен је додатни простор од 15 лежајева који се чува за случај да породица са малом дјецом буде требала боравити у карантину, и још додатних 50 мјеста.

Симић је истакао да је Дервента истовремено и велико градилиште, са скоро 7.000 запослених, да предузећа послују, осим неколико фирми које сарађују директно са Италијом, и раде са смањеним капацитетом због недостатка репроматеријала.

- Путеви се асфалтирају, гради се Ватрогасни дом и завршавају се послови уговорени још прошле године. Радити се мора, само се морамо понашати адекватно. Сви буџетски корисници добиће плате, живот тече - рекао је Симић.

Он је навео да су се посљедњих дана на евиденцију Заводу за запошљавање у Дервенти јавила 54 тражиоца посла, а привреда је у истом том периоду потраживала 56 радника.

Специјалиста епидемиологије Дома здравља Дервента Милена Бјеговић Ђујић рекла је да су тренутно под надзором 164 особе и навела да се сваким даном број особа под надзором смањује.

- Тестирању на вирус корона у протеклом периоду је подвргнуто двадесетак особа и само једно лице је било позитивно, а и оно се опоравило и сада је у кућној изолацији. Од Института за јавно здравство добили смо информацију о тестирању лица која се налазе у карантинима у својим срединама. За оне који имају симптоме и позитивну епидемиолошку анкету узорковање ће вршити болница у Добоју. Тестирање оних који су били у контакту са обољелима и лица која се налазе у карантину, а немају симптоме вршимо у Дому здравља - појаснила је Ђујићева.

Она је додала да је Центар за ментално здравље Дома здравља формирао тим који ће пружати психолошку подршку лицима које се налазе у карантину на Плехану, као и особама које се налазе у кућној изолацији, али и старијим људима који тешко подносе забрану кретања.