latinica  ћирилица
08/04/2020 |  17:43 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Милић: Преминули пацијент заражен Ковидом-19 у тузланском Центру за срце

Педесетпетогодишњи мушкарац који је ноћас преминуо у брчанској болници од посљедица вируса корона заразио се у Центру за срце у Тузли, рекао је данас командант Кризног штаба Брчко дистрикта Синиша Милић.

Милић, који је и градоначелник Брчког, рекао је на конференцији за новинаре да је преминули по доласку из Центра био смјештен у посебно одјељење брчанске болнице, гдје је био на респиратору.

Он је навео да је сада у Брчком регистровано 17 позитивних на вирус корона, те да није ријеч о порасту броја обољелих, већ о исправци вођења евиденције у дистрикту према упутствима Министарства цивилних послова у Савјету министара на коју су поново евидентирани преминули и пацијент из Шпионице.

- Код нас се у болници тренутно налази седам пацијената позитивних на вирус корона. Два су са тежом клиничком сликом, а пет са средње тешком. Они који су заражени, а нису смјештени у болницу су са лакшом клиничком сликом и немају посебне симптоме - појаснио је Милић.

Он је рекао да се под здравственим надзором у Брчком налази 1.315 лица, након што их је 12 изашло из изолације.

Према његовим ријечима, до сада је тестирано 141 лице, од којих је 110 било негативно на вирус корона, док се за још 15 чекају резултати.

- Сви наши грађани који се налазе у иностранству доласком у дистрикт Брчко подлијежу обавези изолације у трајању од 28 дана - напоменуо је Милић.

Он је додао да је Кризни штаб одобрио процедуру за самоизолацију у којој се утврђује њен почетак.

- Тамо гдје је могуће утврдити контакт са зараженом особом тај датум ће бити узиман као први дан почетка самоизолације. Тамо гдје то није могуће почетак самоизолације ће бити вријеме јављања нашем Пододјељењу за јавно здравство - појаснио је Милић.

Милић је напоменуо да су лица која се у ентитетима налазе у изолацији 14 дана у обавези да продуже период изолације за још 14 дана када дођу у Брчко.