latinica  ћирилица
08/04/2020 |  14:58 | Аутор: СРНА

Пуна подршка ТРБ-а у заштити становништва од вируса корона

Компанија Технички ремонт Братунац све своје капацитете ставила је на располагање локалној заједници и држави за заштиту од ширења вируса корона, изјавио је данас већински власник ове фирме Славен Ристић након састанка са пословодством ТРБ-а и начелником општине Братунац Недељком Млађеновићем.
ТРБ Братунац - Фото: РТРС
ТРБ БратунацФото: РТРС

Он је истакао да ТРБ, као фирма која производи за безбједносни сектор, у кризним ситуацијама, као што је ова изазвана епидемијом вируса корона, треба да буде у заштити народа и државе.

- Као власник фирме која је у систему одбране од свих непогода јер производимо и опрему за заштиту, понудио сам и личну и помоћ фирме већу од 100.000 евра за регије Братунца и Бијељине, у којима послују ТРБ и моја друга компанија Елвако метпро, али и за цијелу Републику Српску и покренуо сам акцију "Респиратор за Српску" за успјешније лијечење обољелих - рекао је Ристић.

Он је истакао да у ванредним околностима ТРБ није прекидао рад, него је предузео све мјере заштите и радника и обеката које Влада Републике Српске и штабови за ванредне ситуације на републичком и локалним нивоима налажу.

- Циљ нам је да заштитимо и сачувамо раднике јер ова криза ће проћи и ако буде људи биће и посла. ТРБ неће отпустати раднике, радићемо у границама могућности и оне послове за које смо везани роковима, а и у овом периоду на путу смо да склопимо и неке нове уговоре за будућу производњу што ће изискивати ангажовање свих наших радника након нормализовања стања и проласка епидемије - истакао је Ристић.

Према његовим ријечима, у овом тешком периоду треба настојати сачувати здравље људи и то не смије да има цијену, а након проласка епидемије треба се консолидовати и наставити са појачаним радом како би се што брже превазишле негативне економске посљедице које ова криза производи.

- Ослободили смо раднике из ризичних група и они су код кућа, а организујемо производњу са мањим капацитетом, односно бројем извршилаца и радимо у двије или три смјене и испоручујемо робу. Битно нам је да одржимо производњу и да тако умањимо економске посљедице ове кризе, али и дамо допринос заштити грађана без обзира да ли су наши радници и које су вјере и нације - поручио је Ристић.

Одмах по избијању кризе, ТРБ је обезбиједио санитетски контејнер за братуначки Дом здравља у којем се врши тријажа пацијената, затим већу количину средстава за дезинфекцију улица и објеката, формирао тим за достављање помоћи угроженом становништву у братуначкој општини и нуди све врсте помоћи у границама својих капацитета, које су неопходне за заштиту становништва.

Након данашњег састанка и обилска радника у процесу производње, Ристић и Млађеновић, који је и на челу Штаба за ванредне ситуације, посјетили су братуначки Дом здравља и уручили заштитне комбинезоне, визире и другу заштитну опрему за медицинско особље ове установе и упознали се са потребама како би се благовремено обезбиједио њен несметан рад и благовремено пружање здравствених услуга становништву.

Ристић је изразио задовољство организацијом рада медицинске службе у братуначкој општини и обећао сву помоћ која буде потребна.

ТРБ је у Братрунцу обезбиједио и теренска возила и одредио раднике који ће дневно достављати 50 прехрамбено-хигијенских пакета и дјечијих потрепштина најугроженијим особама и породицама у најудаљенијим дијеловима братуначке општине.

Намирнице обезбјеђује ова компанија и доставља их према списковима које добијају од Црвеног крста и Центра за социјални рад ове општине, не правећи било какву разлику по националној, старосној, полној или којој основи.

Отворена је и телефонска линија и радници ТРБ на основу телефонских позива обезбјеђују и достављају потребну помоћ немоћнима. Приликом посјета радници ТРБ-а сагледавају потребе тих особа да би им другом приликом то обезбиједили.

Из ове компаније најављују да ће, уколико ова криза потраје, откупљивати пољопривредне производе у Семберији и допремати угроженима у Братунцу како би помогли пољопривредницима да им не пропадају усјеви.

- Желимо да помогнемо сваком човјеку коме је помоћ потребна не гледајући ко је он, јер желимо да останемо људи и да из ове кризе изађемо јачи и бољи - поручио је Ристић.

Начелник братуначке општине Недељко Млађеновић рекао је да се приватизација ТРБ-а, прије неколико година, показала као једна од најуспјешнијих у Републици Српској јер је та фирма измирила сва дуговања према радницима и осталим потраживачима и од обнављања рада пружа подршку културним установама и спортским клубовима, такмичењима и манифестацијама и редовно учествује у свим хуманитарним активностима.

- Поносан сам што су братуначке фирме ТРБ, МВД и Петропројект прве у Српској понудиле средства за формирање солидарног фонда за санирање штете од кризе изазване епидемијом. Захваљујући помоћи ТРБ имамо довољне количине дезинфекционих средстава и општина Братунац води веома озбиљну активност да заштитимо здравље становништва и спријечимо улазак вируса међу наше грађене, а тиме и да омогућимо бржи и успјешнији опоравак овог подручја након епидемије - рекао је Млађеновић.

Он је оцијенио да је веома значајно што већина производних фирми на подручју Братунца и Сребренице није прекинула производњу и да није било отпуштања радника, што улива наду и вјеру да ће се економске посљедице ове кризе успјешно санирати, али да је најважније да се сачува здравље становништва.

Директор нратуначког Дома здравља Александар Васић захвалио је на помоћи коју је ТРБ обезбиједио за запослене у овој установи, истичући да им то омогућава безбједнији, ефикаснији и бољи рад и прописно пружање услуга свим пацијентима, без обзира на врсту обољења.