latinica  ћирилица
08/04/2020 |  14:27 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

У плану успостављање три фонда (ФОТО)

Главни координациони тим, који чине званичници Републике Српске, анализирао је донесене мјере за подршку привреди и разматрао мјере које су у припреми, а једна од њих је успостављање Гарантног кредитног фонда као подршка малим и средњим предузећима кроз давање гаранције за узимање кредита код пословних банака за финансирање обртног капитала и ликвидност.
Главни координациони тим - Фото: РТРС
Главни координациони тимФото: РТРС

У припреми је и успостављање Компензационог фонда за подршку привреди и здравственом сектору и Фонда за подршку локалним заједницама и предузећима од локалног значаја.

На данашњем састанку, Главни координациони тим упознао се са током разговора који се воде са Међународним монетарним фондом, Свјетском банком, Европском банком за обнову и развој и Европском комисијом, с циљем обезбјеђивња донаторских и кредитних средстава за борбу против вируса корона и санирања посљедица пандемије.

Разговарано је и о ефектима донесених мјера на територији Републике Српске у сузбијању пандемије и јачању способности здравственог сектора, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Главни координациони тим позвао је грађане да се стриктно придржавају свих препорука надлежних инстутуција када је ријеч о заштити од вируса корона, као лица којима је одређена кућна изолација да се строго придржавају прописаних мјера.

Главни координациони тим чине предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.