latinica  ћирилица
08/04/2020 |  07:51 | Аутор: СРНА

Поледица и слаба магла у планинским предјелима

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија по сувим коловозима, док у планинским предјелима може бити поледице због појаве мраза, али и слабе магле и сумаглице у јутарњим часовима.
Магла - Фото: илустрација
МаглаФото: илустрација

Из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу, уз обавезно посједовање зимске опреме до 15. априла.

На подручју Републике Српске и ФБиХ од 20.00 до 5.00 часова на снази је потпуна забрана кретања.

Због формирања конвоја у Хрватској, повремено се стварају дуге колоне теретних возила на граничним прелазима у БиХ.

Улазак у БиХ није дозвољен страним држављанима, а изузетак су особе с боравком у БиХ, лица којима је потребно лијечење, те лица које су у транзиту кроз БиХ без задржавања.

Србија је затворила све граничне прелазе према БиХ, изузев граничних прелаза Каракај, Вардиште и Рача који остају отворени само за робни саобраћај.

Хрватска и Црна Гора су затвориле све граничне прелазе према БиХ. Улазак у те земље је дозвољен само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила.

За теретна возила за транзит преко Хрватске у функцији су гранични прелази Градишка, Бијача и Шамац, а преко Црне Горе гранични прелаз Клобук.

АМС Републике Српске заједно са својих 49 ауто-мото друштава захваљује свим возачима камиона, који упркос опасности од вируса корона максимално стрпљиво и уредно превозе робу и снабдијевају тржиште Српске и БиХ прехрамбеним, медицинским и другим производима.

АМС апелује да сви становници Републике Српске прате упутства Владе Српске, надлежних здравствених установа и локалних заједница, те да не крећу на пут без пријеке потребе, као и да се придржавају мјера заштите.

Вангабаритни терети крећу се на релацијама међуентитска линија Бањ Брдо - Бијељина - Патковача и међуентитетска граница Станић Ријека - Дервента - Козарска Дубица, а возачима је упућена молба за разумјевање и да поштују лица из пратње.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука-Добој и магистралног пута Јоховац-Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

На дионици Модрича један - Вукосавље/Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, због радова је измијењен режим одвијања саобраћаја.

Ради укључивања и искључивања механизације која је нагажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измјењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка - Добој један.

У току је изградња искључне траке у Залужанима, на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у десној коловозној траци из правца Бањалуке, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Из АМС моле возаче да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један-Дервента и на дионици регионалног пута Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току су радови на дионици магистралног пута Чатрња – Градишка, због чега се саобраћај одвија наизмјенично једном траком.

На дионици магистралног пута Бањалука два-Српске Топлице, за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас измијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због деминерских радова на дионицама магистралних путева Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи и Пелагићево - Градачац у мјесту Турић Просјек у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима, долази до повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

На регионалном путу Ламовита - Стари Мајдан у току је изградња водоводне мреже, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

У току су радови на клизишту на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, па су радним данима у времену од 7.00 до 17.00 часова повремене обуставе саобраћаја које трају максимално пет минута.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта саобраћај се одвија успорено, наизмјенично једном траком, као и на регионалном путу Прибој-Лопаре, у мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, због оштећења моста.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком, уз постављене семафоре.

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака. У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи - Цапарде, па се саобраћај одвија наизмјенично једном траком.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, општина Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

На подручју ФБиХ због радова на мосту испред наплатног мјеста Зеница југ ауто-путем се саобраћа наизмјенично једном траком.

У току су радови на магистралном путу Буна-Тасовчићи, због чега се на мјесту извођења радова саобраћа наизмјенично једном траком.