latinica  ћирилица
03/04/2020 |  15:54 | Аутор: СРНА

ЦИК нема ништа са јавним конкурсом за избор својих чланова

Централна изборна комисија БиХ саопштила је данас да као самосталан, независан и непристрасан орган, наставља остваривати своја права и дужности у складу са Уставом, законом, пословником и другим актима, те да је посвећена активностима из своје надлежности од којих се најактуелније односе на припреме у вези са локалним изборима чије је одржавање планирано у овој години.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

У саопштењу се наводи да је ЦИК на јучерашњој сједници усвојио закључак о достављању одговора на захтјев који је 31. марта потписала предсједник Комисије за избор и именовање чланова ЦИК-а Борјана Кришто, односно о поступању Комисије по јавном конкурсу за избор пет чланова ове институције објављеном 20. марта у "Службеном гласнику БиХ".

- Како се предметним захтјевом тражи поступање по закону и одлукама Комисије донесеним прије ступања на снагу одлуке о избору и ступању на дужност и престанку дужности члановима ЦИК-а БиХ, то јест прије 11. марта, уважавањем ове чињенице и поступањем у складу са чланом 2.6а Изборног закона БиХ, ЦИК правно ни фактички није у могућности учествовати у реализацији одлука Комисије - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ЦИК није објавио јавни конкурс за избор и именовање својих пет чланова путем медија, нити је конкурс објављен на званичној интернет страници ове институције.

- Такође, ЦИК на својој званичној интернет страници није објавио обрасце за пријаву на конкурс, нити је у могућности запримати пријаве на предметни Јавни конкурс. Свако супротно поступање ЦИК-а било би противно одлуци о избору и ступању на дужност и престанку дужности члановима ЦИК-а, која је ступила на снагу 11. марта, те с тим у вези релевантним одредбама Изборног закона БиХ - поручују из ове институције.

Комисија за избор и именовање чланова ЦИК-а објавила је 20. марта у Службеном гласнику БиХ јавни конкурс за избор по два члана ЦИК-а из реда бошњачког и српског народа, те једног из реда Хрвата.

У конкурсу је наведено да се пријаве подносе ЦИК-у на прописаном обрасцу који се може добити у Комисији или на њеној интернет страници.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на сједници 11. марта изабрао је Вању Бјелицу Прутина и Јована Калабу за нове чланове ЦИК-а из реда српског народа, те реизабрао Ахмета Шантића и Суада Арнаутовића, бошњачке чланове Комисије.