latinica  ћирилица
02/04/2020 |  17:38 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

"Подржи хероје" - у акцији и удружења из Српске, Италије и Француске

По проглашењу пандемије, заједничке борбе цијелог човјечанства против једног непријатеља, у Савезу Срба Словеније осјетили су потребу и дужност да се организује помоћ за сва три здравствена система, држава и ентитета који чине његово везивно ткиво - Словенију, Србију и Републику Српску.
Подржи хероје -
Подржи хероје

Савез Срба Словеније заједно са Националним савјетом Словенаца Србије, покреће хуманитарну акцију под називом "Подржи хероје!".

Поред примарног проблема, са којим се хватају у коштац хероји данашњице, медицински радници се, нажалост, суочавају са још једним великим проблемом - несташицом неопходне основне медицинске опреме. Због тога свијет данас броји неколико десетина хиљада обољелих здравствених радника и велики број умрлих.

Како би спријечили да се такве бројке исписују у нашим домовинама и помогли у борби удружењима која су покренула акцију, Савезу Срба Словеније су се данас придружила удружења Срба из Француске, Италије и Републике Српске.

Савез Срба Француске /Union des Serbes de France/, као кровна организација свих српских клубова, удружења и појединаца на територији Француске дјелује већ дуги низ година. Ђуро Ћетковић, предсједник овог савеза, изјавио је да је евидентно колике ће и какве посљедице настати након изласка из овог свјетског карантина и да је једини спас у уједињењу српске дијаспоре у цијелој Европи.

- Ушли смо у ову акцију као савез, са свим ресурсима које имамо на располагању, зато што смо става да се дијаспора мора ујединити и то сматрамо као једину исправну идеју у овој ванредно тешкој ситуацији. Уједињење мора да се манифестује у два паралелна колосјека - први је помоћ Србији и Србима у региону, а други лобирање за Србију према институцијама земаља у којима живимо. Ова хуманитарна акција би могла бити најљепши почетак тога и вјерујем да хоће - каже Ћетковић.

Подршка стиже и из Савеза Срба у Италији /Unione dei serbi in Italia/, као дугогодишње кровна организације свих удружења, друштава и појединаца Срба у Италији и Хуманитарне организације "Корени" из Италије, као најактивније хуманитарне организације на том простору, која биљежи успјешан вишегодишњи хуманитарни рад усмјерен према Србији и сарађује са Италијанским удружењима и појединцима. У име те двије организације, обратио се Дејан Кусало, координатор акције за Италију:

- Ова акција ће објединити неколико веома важних питања Срба и у дијаспори и у матици. На првом мјесту је оно што и сам назив акције каже - помоћ херојима. На другом мјесту је будућа сарадња свих наших друштава, која је са оваквим хуманим поводом, почела на најчистији могући начин и то заиста много обећава.

Хуманитарно удружење Одбор за Косово и Метохију из Бањалуке једна је од најистакнутијих хуманитарних организација из Републике Српске којој је основни циљ помоћ Србима на Космету

- Да нас мука спаја и покреће српску свијест, слогу и заједнички дух српског народа у дијаспори, Србији, Републици Српској, Косову и Метохији у овим тешким временима и пошасти која се зове вирус корона, а која је снашла цијели свијет, показује и Савез Срба Словеније који је сада снашао снаге и воље да покрене помоћ и хуманитарну акцију "Подржи хероје" за здравство и прикупи неопходну здравствену опрему за Србију, Републику Српску и Словенију - каже Милорад Арлов, предсједник овог одбора.

Арлов је додао да вјерује да ће овај пројекат подржати и српска дијаспора из других држава у Европи и свијету.

- Велико хвала за Србе у Словенији и цијелој дијаспори која се одазове на овај позив и нека увијек спски заједнички дух остане, у добру и у злу - рекао је он.

Координатор акције "Подржи хероје", Владимир Кокановић из Савеза Срба Словеније, не крије захвалност и одушевљење на указаном повјерењу нових сабораца у овој акцији и позива све организације, Савезе Срба из региона и Европе, привредне субјекте, све јавне личности, али и појединце који су у могућности да се придруже овој борби и учине добро дјело за хероје данашњице.

- Изузетно ме радује новост да се наши драги пријатељи из Италије, Француске и Републике Српске прикључују нашој акцији и помоћи херојима. Такође очекујемо у скорије вријеме још сабораца који ће се одазвати на наш већ упућен позив, али о томе ћемо кад се деси. Сигуран сам да ће се овдје показано јединство српске дијаспоре одразити и на будуће пројекте свих наших савеза и друштава. Заједно смо јачи - поручује Кокановић.

Савез Срба Словеније основан је у циљу обједињавања рада свих српских удружења и савеза у Словенији, у правцу очувања српског идентитета, културе и језика, као и одржавања веза са матицом, те унапређења и искориштавања потенцијала српске заједнице у Словенији. Оснивањем Савеза, овдашња српска заједница је добила јединствену кровну организацију која ће легитимно заступати њене интересе пред словеначким институцијама.

Извор: sss-zss.si