latinica  ћирилица
02/04/2020 |  16:29 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Брчко: Регистрован седми случај заразе вирусом корона

У Брчком је регистрован седми случај заразе вирусом Ковид-19, а ријеч је о брату лица за које је раније утврђено да је позитивно на овај вирус и које је било на лијечењу у Тузли, саопштено је из Кризног штаба дистрикта.

Лице, за које је данас потврђено да је заражено вирусом корона, у изолацији је од 28. марта, док се сви контакти које је имало ово лице налазе под контролом.

- Лице је старије животне доби и имало је блажу клиничку слику. Екипа мобилног тима Јавне здравствене установе `Здравствени центар Брчко` је на терену и ово лице ће бити смјештено у изоловани дио Болнице у Брчком који је намијењен за лијечење пацијената обољелих од вируса корона - наведено је у саопштењу Кризног штаба.

Шеф Полиције Брчко дистрикта Горан Писић рекао је данас на конференцији за новинаре да је горњи дио засеока Пешкири блокиран синоћ због потврђене сумње да су мјештани били у контакту са особом која је заражена вирусом корона, а која је допутовла из Аустрије и налази се у петочланој породици у том засеоку.

Писић је рекао да су тимови Епидемиолошке службе Брчко дистрикта извршили дезинфекцију простора и објеката у засеоку Пешкири, док ће фебрилни тимови узети узорке од мјештана за тестирање на вирус корона.

- Оно што је утврђено јесте да је у првим контактима било девет особа, у другим шест са подручја Пешкира и три особе са подручја Тузланског кантона. У засеоку Пешкири има око 25 кућа и 50 становника углавном старије животне доби - рекао је Писић.

Он је додао да је остварена добра сарадња са полицијским управама из Челића и Сребреника.

Шеф Инспектората Брчко дистрикта Дамир Булчевић рекао је на конференцији за новинаре да је Кризни штаб донио наредбу о прекиду изолације страним и држављанима БиХ који се налазе у Брчком, а морају да се врате у страну земљу због радног односа или лијечења, уз услов да у страној држави имају пребилаште, радну или боравишну дозволу.

- Та лица ће из самоизолације до границе бити пропраћења под полицијским надзором. Санитарни инспектори ће издати рјешење о прекиду изолације и на тај начин могу прећи у другу државу - рекао је Булчевић.

Он је напоменуо да сви који желе да изађу из земље, а имају могућност кроз ову наредбу могу да се обрате Инспекторату на број телефона 049 220 062 или 049 220 002, након чега ће бити упућени о начину престанка изолације.

Булчевић је подсјетио да је рок за изолацију продужен са 14 на 28 дана, да се рјешења о изолацији издају и члановима породица лица којима је раније издато рјешње, а која немају адекватне стамбене услове да се изолују од породице.