latinica  ћирилица
02/04/2020 |  14:11 | Аутор: СРНА

Три лица животно угрожна, заражено и дијете из "Мајчиног села"

Инфектолог Свеучилишне клиничке болнице /СКБ/ Мостар Јурица Араповић рекао је да су три пацијента позитивна на вирус корона животно угрожена и да је у Херцеговачко-неретванском кантону до сада 70 заражених, међу којима дијете из Установе за дјецу без родитеља "Мајчино село".

Према његовим ријечима, јуче су тестиране 62 особе, од чега је седам позитивних, и то у Јабланици двоје, Читлуку петоро и Мостару једно.

Тако је у Коњицу сада 27 обољелих, Читлуку 21, Мостару 20 и Јабланици двоје.

- Узорци из Коњица углавном су негативни, у Јабланици се отвара ново жариште, а у Читлуку је из дана у дан све више позитивних болесника и ту је фокус епидемиолошких мјера. До сада смо евидентирали више од стотину контаката - рекао је Араповић који је и члан Кризног штаба Херцеговачко-неретванског кантона.

Он је навео да је већина обољелих из Читлука из самостана часних сестара у Милетини код Међугорја који је стављен у изолацију, те "Мајчиног села", гдје је позитивно и једно дијете, те додао да постоји безброј контаката, посебно у западној Херцеговини, у Посушју, Широком Бријегу, а очекује се и у Мостару.

Када је ријеч о Установи за дјецу без родитеља "Мајчино село", Араповић је навео да су све особе под епидемиолошким надзором.

Говорећи о стању у Мостару, Араповић је навео да је, када је ријеч о контактима медицинског особља са првозараженим, позитиван један доктор и једна медицинска сестра који су на кућном лијечењу и самоизолацији.

Из Мостара је обољела још једна докторица која је запослена у Широком Бријегу, те једна љекарка из Опште болнице Коњиц чији син је био позитиван.

Он је апеловао на све који су били у било каквим контактима са зараженим да остану у изолацији и да се јаве својим љекарима.

- Из ретестирања смо утврдили да је инкубација пет до седам дана, али постоје случајеви гдје је инкубација и виша од 14 дана. Наш став је да се период самоизолације продужи на 21 дан, а код позитивних 28 дана - навео је Араповић.

Он је навео да је у Херцеговачко-неретванском кантону издато 1.694 рјешења о здравственом надзору.