latinica  ћирилица
01/04/2020 |  19:02 | Аутор: СРНА

Арбутина: За преузимање касарне сазнао сам из медија

Начелник општине Двор Никола Арбутина тврди да је из медија сазнао да је Фонд за финансирање разградње и збрињавање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" преузео од хрватског Министарства заштите животне средине и енергетике на употребу локацију бившег војног складишта Черкезовац.
Двор - Никола Арбутина - Фото: СРНА
Двор - Никола АрбутинаФото: СРНА

Арбутина у саопштењу наводи да је у усвојеној Стратегији о збрињавању радиоактивног отпада и Националном програму истакнуто да је транспарентност и комуникација са јавношћу кључна у поступку збрињавања радиоактивног отпада.

- Овим чином показало се како се комуницира са јавношћу и колики је небитан став локалне заједнице. Преузимање локације Черкезовац у руке Фонда обављено је, нажалост, чак у садашњим ванредним околностима у којима се Хрватска налази - додаје се у саопштењу.

Како је наведено, став грађана општине Двор исказан на зборовима и на сједници Општинског вијећа 22. априла 2015. године јесте да се противе збрињавању радиоактивног отпада на локацији Черкезовац.

- Тај став смо потврдили и на Општинском вијећу 26. октобра 2019. године. Наш став је од почетка јасан и недвосмислен да се радиоактивни отпад не збрињава на подручју општине Двор. Тај став заступам у име грађана ове општине и у своје лично име - навео је Арбутина у саопштењу.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори налази се на подручју хрватске општине Двор, али и у непосредној близини Новог Града у Републици Српској и око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна".

Процјене показују да би одлагалиште отпада угрожавало више од 250.000 становника у сливу Уне.

Предсједништво БиХ је раније усвојило закључке којима се тражи од Хрватске да локацију Трговска гора изузме као мјесто предвиђено за одлагање и складиштење радиоактивног и нуклеарног отпада.