latinica  ћирилица
01/04/2020 |  18:57 | Аутор: srpskainfo.com

Пленковић: Накнаде за раднике, отписи и одгоде пореза за компаније

Премијер Хрватске Андреј Пленковић данас је представио је Владин априлски пакет мјера за економију.

- Сви заједно се покушавамо навикнути на нову реалност – казао је Андреј Пленковић и додао да ништа није важније од здравља.

Апеловао је на све да буду стрпљиви и да имају повјерења у оне који су на првој линији борбе против вируса корона.

- Већ више од 65.000 предузећа је кренуло у провођење наших мјера и тако се спасавају радна мјеста. Тај циљ је изразито важан јер су прве процјене размјера ове кризе веће од оне из 2008. године. Прва од мјера је она да се подршка коју већ користи 400.000 људи од овог мјесеца са 3.250 куна (око 830 КМ) дигне на 4.000 куна (око 1.025 КМ) нето. Уз то, држава на себе преузима терет доприноса на тих 4.000 куна. Друга мјера иде према предузећима којима је рад онемогућен или знатно отежан - рекао је Планковић а преноси Аваз.

Биће ослобођени од пореза на добит, доходак и доприносе за идућа три мјесеца они који су имали пад прихода од 20 до 50 посто. Они који имају пад прихода већи од 50 посто, они ће бити ослобођени у потпуности плаћања свих порезних обвеза.

- Оне компаније које остварају више од 7,5 милиона куна ослобађају се порезних обавеза пропорционално паду. Такође, Влада ће предложити одгоду плаћања пореза на додану вриједност све док се не наплате издани рачуни, али то не значи да се ослобађају од плаћања ПДВ – саопштио је Пленковић.