latinica  ћирилица
01/04/2020 |  18:52 | Аутор: СРНА

Аљбин Курти тражи нове парламентарне изборе

Вршилац дужности премијера самопроглашеног Косова Аљбин Курти предложио је данас предсједнику самопролашеног Косова Хашиму Тачију да буду одржани нови парламентарни избори.

Курти је рекао новинарима да је састанак са Тачијем започео разговором о мјерама које је техничка влада предузела у циљу спречавања ширења вируса Ковид-19.

- На покушаје предсједника да разговара о новој влади и новој кандидатури, одговорили смо ставом да не можемо ићи даље непоштовањем и негирањем Устава који каже да након изгласавања неповјерења влади, остаје да се иде на нове изборе - рекао је Курти, додајући да се Тачи заложио за поштовање Устава,закона и праксе.

Курти је навео да је Тачија упозорио да не треба да се бави именима људи и странкама у вези са формирањем нове владе већ датумом нових избора током ове године.

- Знам да смо у жестокој борби против вируса и то може одгодити датум избора, али косовски устав не нуди друге алтернативе - рекао је Курти.

Предсједник Демократске партије Косова Кадри Весељи рекао је послије састанка са Тачијем да је лицемјерно у вријеме борбе са вирусом корона залагати се за ванредне изборе. Крајем прошле седмице Тачи је најавио да ће обавити консултације са свим парламентарним политичким партијама, укључујући и Српску листу у вези са формирањем нове привремене владе Косова.