latinica  ћирилица
01/04/2020 |  17:40 ⇒ 21:48 | Аутор: Б92

Ђоковић предводи талас помоћи за тенисере

Новак Ђоковић планира да помогне слабије рангираним тенисерима који ће бити у проблему због суспензије сезоне.
Новак Ђоковић - Фото: Screenshot/YouTube
Новак ЂоковићФото: Screenshot/YouTube

Тенис је, као и остали спортови, суспендован, најмање до 13. јула.

Бројни слабије рангирани тенисери и тенисерке у неколико наврата су већ изразили бригу за свој финансијски статус, с обзиром да су остали без скоро икаквих прихода.

За разлику од осталих спортова гдје су играчи обезбијеђени уговорима, у тенису све зависи од спонзорстава (које слабије рангирани играчи често немају) и наградних фондова.

- Постоји велики број играча којима је потребан новац сваког мјесеца. Постоје и неки који могу да преброде шест мјесеци без тениса, али већина не може. Компликована је ситуација. Гледамо шта можемо да урадимо, ово нам се никада до сада није десило. Постоји велика забринутост за играче који су 150, 200, 300 или 500. на свијету. Они сада немају никакав начин да зараде новац - открио је бразилски тенисер Бруно Соареш, један од чланова Савјета играча АТП.

Соареш истиче да ће се Ђоковић, као предсједник десеточланог Савјета, побринути за такве случајеве.

- Ми из Савјета имамо групу посредством Вацапа. Ђоковић, као предсједник, је веома активан и веома посвећен. Ја се осјећам одговорним јер представљам све дубл играче, а постоји велики број њих који су у тешкој ситуацији без начина да зараде новац, доста се муче -рекао је он.

Бразилац се плаши и тога да ће се неки осјетити примораним да намјештају мечеве како би успјели да надокнаде изгубљено када се сезона настави.

- Биће велико искушење за све оне који неће имати новца да путују на турнире тада, ако им дође неко и понуди им 10 или 15 хиљада долара. Ми, као организација, морамо да објаснимо играчима какве су посљедице тога. То је тешко контролисати јер се те ситуације углавном дешавању на малим турнирима - објашњава искусни Соареш.