latinica  ћирилица
01/04/2020 |  17:08 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

Ђукановић додатно нарушава ионако сложене унутрашње односе у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је предсједника Црне Горе Милу Ђукановићу да му је позивницу да присуствује комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године самоиницијативно упутио бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, те да о томе никада није разговарано на сједници Предсједништва.
Милорад Додик у емисији Телеринг - Фото: РТРС
Милорад Додик у емисији ТелерингФото: РТРС

- Желим да Вас обавијестим да је позивницу Вама и другим предсједницима држава, представницима међународних организација и амбасадорима самоиницијативно упутио бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић. О обиљежавању комеморативног скупа и позивању шефова држава и влада никада није одлучивало Предсједништво, односно о њему се није расправљало на сједници Предсједништва БиХ, које је задужено за вођење спољне политике БиХ, тако да Предсједништво БиХ тим поводом није ни заузело став -  истакао је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

Додик је нагласио да је слањем позивнице Џаферовић злоупотријебио функцију и институцију Предсједништва БиХ и тиме обмануо и државнике и амбасадоре на чије адресе су позивнице упућене.

У писму упућеном Ђукановићу, Додик је истакао да Предсједништво БиХ ни на један начин не учествује у обиљежавању комеморативног скупа у Сребреници, те да је упућивање позивница лични гест Џаферовића, а не став колективног органа Предсједништва БиХ у којем сједе три члана, односно представника три конститутивна народа у БиХ - Срба, Хрвата и Бошњака.

- Квалификације трагичних догађаја у Сребреници, које је изнио Џаферовић у свом позивном писму, а које сте и Ви на исти начин изнијели, апсолутно су нерпихватљиве, једностране и сигурно не доприносе процесу помирења. Као што би требало да Вам је познато, у трагичном грађанском рату у БиХ настрадао је велики број дјеце, жена и мушкараца свих националности, разорена је приватна и јавна имовина, те је велики број лица напустио своје домове.

Такође, као предсједнику сусједне земље, требало би да Вам је познато да је жртава било на свим зараћеним странама. У трагичном сукобу у БиХ, сви су ратовали против свих, али нажалост, жртве су и данас, 25 година након окончања сукоба, предмет политичке манипулације", истакао је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да сваки изгубљени живот представља ненадокадив губитак за ову земљу и не може бити мање или више значајан од других живота.

- Покушаји 'виктимизације' једног народа и стварање 'злочинца' од других, доприноси даљим подјелама ионако подјељеног друштва у БиХ. Вашим ставом сврстали сте се на страну искључиво представника једног народа и мијешајући се у унутрашња питања БиХ додатно сте нарушили ионако сложене унутрашње односе у БиХ - закључио је Додик у писму упућеном Ђукановићу.