latinica  ћирилица
01/04/2020 |  09:55 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Владе широм свијета упозориле да не буде шала о вирусу корона (ФОТО)

Данас је 1. април, глобални дан шале, али су Владе широм свијета упозориле да током пандемије не треба да буде хумора на тему смртоносног вируса, а у неким случајевима пријете и затвором.
Вирус корона (фото;globalnews.ca) -
Вирус корона (фото;globalnews.ca)

Првог априла породице, корисници интернета и корпорације традиционално смишљају шале на рачун најближих, пријатеља, пословних сарадника...

Ове године је мало ко у добром расположењу јер број жртава у свијету расте док су милијарде људи код куће у неком облику блокаде.

Компанија Гугл, позната по својим првоаприлским шалама, обавијестила је своје запослене да треба да "прескоче ову традицију из поштивања према свима који се боре против пандемије Ковид-19", наводи се у интерној поруци у коју је имао увид Бизнис инсајдер.

Пандемију већ прати огроман број дезинформавција на свјетској мрежи, што Владама отежава да заштите грађане. Неке администрације пријете затворским казнама поводом шала о вирусу.

Тајван, који служи као модел успјешне борбе против вируса, упозорио је грађане који шире гласине да могу завршити у затвору до три године и платити казну од 100.000 америчких долара.

- На априлски дан шале можемо да будемо духовити ако морамо, али не можемо правити шале о пандемији, да бисмо избјегли кршење закона - написала је на Фејсбуку предсједница Тајвана Цај Инг Вен.

Министарство здравља те земље затражило је да се не праве шале о пандемији и нагласило да треба имати на уму раднике у првој линије борбе против епидемије.

Тајланд је заузео сличан став и запријетио казном до пет година затвора онима који буду правили шале на тему обољења Ковид-19.

У Индији, земљи познатој по ширењу дезинформација преко сервиса Воцап, политичари су упутили сличне позиве.

- Државна Влада неће дозволити никоме да шири гласине и панику о корони - написао је на Твитеру министар унутрашњих послова државе Махраштра Анил Дешмук.

Многе познате компаније које су се претходних година јавно шалиле поводом 1. априла, сада прескачу традицију.

- Препорука свим ПР агенцијама које планирају шале поводом 1. априла. Само то немојте урадити - објавио је Џејмс Херинг из лондонске агенције за односе са јавношћу "Тејлор Херинг".