latinica  ћирилица
01/04/2020 |  06:52 ⇒ 08:45 | Аутор: РТРС

Трамп: Слиједе двије тешке седмице

Амерички предсједник Доналд Трумп и његови водећи здравствени савјетници позвали су Американце да слиједе строге мјере социјалног дистанцирања уочи "двије тешке седмице" у којима би у САД-у од вируса корона могло да умре више од 100.000 људи.

- Апсолутно је кључно за амерички народ да слиједи упутства наредних 30 дана. То је питање живота и смрти - рекао је Трамп на конференције за новинаре у Бијелој кући.

Нагласио је да ће идуће двије седмице бити "веома, веома болне".

- Желимо да се Американци припреме за тешке дане који нам предстоје - рекао је Трамп, предвиђајући након тога "свјетлост на крају тунела".

Дебора Бирџ, координатор за вирус корона Бијеле куће, приказала је графиконе са подацима и моделима, који показују да би у идуће двије седмице број умрлих од вируса могао скочити на 100.000 до 240.000.

Трамп је изјавио да је, према моделу, могло умријети и 2,2 милиона људи да нису уложени напори за сузбијање вируса.

Те је пројекције навео и у недјељу када је најавио да планира продужити строге мјере против ширења вируса, а не инсистирати на првобитним плановима о поновном покретању привреде до 12. априла.

- Не постоји чаробни штапић. Не постоји чаробна вакцина или терапија. Само понашање: свако се наше понашање претвара у нешто што мијења ток ове вирусне пандемије у наредних 30 дана - изјавила је Бирџова, процјењујући да ће врхунац по броју умрлих од вируса услиједити у наредне двије седмице.

Ентони Фејчи, директор Националног института за алергију и заразне болести, који је раније рекао да би од пандемије вируса у САД-у могло умријети између 100.000 и 200.000 људи, изјавио је да се улажу сви напори како би се те бројке смањиле.

- Радимо све што можемо - поручио је Фејчи.

У САД-у је досад заражено око 184.000 људи, од којих је више од 3.700 преминуло.

Више од 30 држава наредило је грађанима да остану код куће како би се сузбило ширење вируса, што је парализовало многе дијелове привреде и оставило милионе људи без посла и плата.

Извор: Хина