latinica  ћирилица
30/03/2020 |  21:18 ⇒ 31/03/2020 | 08:23 | Аутор: РТРС

АКТУЕЛНО о вирусу корона: Кључне наредне три седмице (ВИДЕО)

Добра је вијест да је од 186 тестираних тек једна особа позитивна на вирус корона, али то ипак не значи да епидемиолошка крива иде силазном путањом, закључак је саговорника емисије Актуелно наше телевизије.
Емисија Актуелно - Фото: РТРС
Емисија АктуелноФото: РТРС

Са епидемиолошког аспекта кључне су наредне три седмице и зато је важна спремност здравствених установа.

Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске, рекао је да се сваког дана врши све више тестирања.

- Трудимо се да максимално брзо, али и ефикасно и сигурно доставимо резултате тестова. Разумијемо да је највеће нестрпљење на граничним прелазима. Молимо грађане за стрпљење, јер су ти капацитети ограничени, али су сигурни - рекао је Зељковић.

Звјездана Рајковача, помоћница генералног директора УКЦ за медицинске послове, рекла је да Универзитетско клинички центар Српске у овом тренутку располаже са 50 респиратора.

- Међутим, морамо водити рачуна да имамо и друге пацијенте који требају респиратор, тако да ћемо по потреби те респираторе стављати у Инфективну клинику - навела је она.

Милица Ловрић, директорка бијељинске болнице "Свети врачеви", истакла је да је веома битно што је уведено тестирање лица која пређу граничне прелазе.

- На тај начин пооштравамо све мјере контроле и потенцијални пренос инфекције и једноставно се прекидају сво контакти у потенцијалном преносу заразе - рекла је Ловрићева.

Емисију можете погледати и овдје.