latinica  ћирилица
30/03/2020 |  17:46 ⇒ 22:31 | Аутор: СРНА

Дјеци с пажњом саопштавати вијести

Омбудсман за дјецу Републике Српске поздравља активности надлежних ресора и кризних штабова у новонасталој ситуацији због епидемије вируса корона и истиче да је у ванредној ситуацији дјеци омогућено право на образовање, као једно од основних права дјеце загарантовано УН Конвенцијом о правима дјетета.
Дјеца - Фото: РТРС
ДјецаФото: РТРС

У саопштењу Омбудсмана за дјецу наводи се да су Влада Републике Српске, са ресорним министарством на челу, Просвјетно педагошки завод, јавни РТВ сервис, школе, учитељи, наставници, професори, медији и родитељи уложили максималан напор да се настава на даљину организује и на тај начин настави наставни процес.

- У свакодневним контактима са актерима процеса наставе, Омбудсман за дјецу има прилику да се увјери колико је то важно и дјеци и родитељима и наставницима. Омбудсман за дјецу поздравља изузетно корисне информације које је УНИЦЕФ БиХ објавио на својој интернет страници у којима даје упутства како дјеци представити ситуацију пандемије - наводи се у саопштењу.

Омбудсман за дјецу истиче да су веома важни сви текстови и информације који се налазе на званичним порталима свих надлежних органа и служби како на републичком нивоу, нарочито Штаба за ванредне ситуације, али исто тако и на локалном нивоу.

- Друштво психолога Републике Српске је, на позив Министарства здравља и социјалне заштите, у сврху подршке грађанима у превазилажењу ове кризе, формирало стручни тим психолога-психотерапеута који ће телефонским путем пружити помоћ свима који имају проблема са превазилажењем ове ситуације. Отворена је бесплатна линија `плавог телефона` у термину од 9 .00 до 17.00 часова за све заинтересоване грађане, а број је 080 05 0305 - подсјећа Омбудсман за дјецу Републике Српске.

У саопштењу се додаје да је Омбудсман за дјецу веома свјестан осјетљивости категорије дјеце и позива све да уложе додатне заједничке напоре којима ће се превазићи новонастала ситуација и омогућити да њихово физичко, али и ментално здравље остане нетакнуто и да им се омогући нормалан психо-физички развој.

- Ванредна ситуација захтијева додатну одговорност родитеља, али и могућност да родитељи, сада када проводе много више времена са дјецом, то вријеме с њима искористе на што квалитетнији и креативнији начин - наводи се у саопштењу и поручује да је неопходно поштовати све мјере надлежних органа и служби, слиједити само званичне информације и слушати ријечи стручњака.

У саопштењу се напомиње да су све мјере заштите које сви треба да поштују утицале на промјене свакодновног живота и навика свих, али оне нису утицале само на промјену свакодневног живота одраслих, него се и дјечији свијет такође измијенио из темеља јер су затворени у кућама, без редовних одлазака у вртиће, школске клупе, дружења и игре са вршњацима, без примјереног социјалног контакта.

- Не смијемо заборавити чињеницу да су дјеца посебно осјетљива категорија, они траже одговоре везано за новонасталу ситуацију, траже објашњења, осјећају анксиозност и страх за будућност. Иако то можда видно не испољавају, дјеца сигурно имају страх од инФормација којима су изложени, страх да се неко од њихових старијих укућана и рођака или они сами не заразе новим вирусом, а поједина и не разумију шта се то дешава - наводи се у саопштењу.

Из институције Омбудсмана за дјецу истичу да је због тога врло важно да надлежни у систему обрате посебну пажњу на ову осјетљиву категорију и развију и упуте поруке које су оријентисане на дјецу на њима разумљивом језику.

- Осим тога, важно је пружити стручну помоћ и подршку родитељима како разговарати са дјецом о новонасталој ситуацији, како проводити слободно вријеме и како га квалитетно организовати - додаје се у саопштењу.