latinica  ћирилица
30/03/2020 |  17:26 ⇒ 22:31 | Аутор: СРНА

Брчко: Влада припремила ургентне мјере за подршку привреди

Влада Брчко дистрикта припремила је на данашњој ванредној сједници ургентне мјере за подршку привреди у условима онемогућеног рада за вријеме епидемије вируса корона, саопштено је из Владе дистрикта.
Влада Брчко дистрикта - Фото: РТРС
Влада Брчко дистриктаФото: РТРС

Градоначелник Брчког Синиша Милић истакао је да једна од предложених мјера Одјељења за привредни развој, спорт и културу, предвиђа да се за све запослене у дјелатностима којима је наредбама Кризног штаба забрањен рад, исплати минимална плата заједно са свим доприносима и порезима.

Права на исплату ове субвенције не би имали правна лица и предузетници који су отпустили раднике.

О овој мјери чланови владе би требало да се изјасне у наставку сједнице која је заказана за сутра ујутро, до када ће бити сагледани и остали приједлози, наведено је у саопштењу Владе Брчко дистрикта.

Као могуће мјере о којима треба да се изјасни Влада, Скупштина дистрикта је на ванредној сједници одржаној прошле седмице, предложила и повећање субвенција за дијелове камата за кредите предузећима, предузетницима и пољопривредним газдинствима, као и пролонгирање уплате пореза на доходак, те пролонгирање или ослобађање плаћања пореза на некретнине.

Због забране рада више дјелатности, као једне од мјера Кризног штаба предузете ради сузбијања епидемије вируса корона, у Брчко дистрикту директно је угрожено 5.700 радних мјеста или 31,8 укупно запослених радника, процјена је владиног Одјељења за привредни развој, спорт и културу.