latinica  ћирилица
30/03/2020 |  15:28 | Аутор: СРНА

Дом народа ФБиХ: Парламент мора помоћи у борби с вирусом корона

Делегати ХДЗ БиХ-ХНС у Дому народа Парламента Федерације БиХ и њихове колеге посланици у Представничком дому сматрају да нема никаквог разлога да Парламент ФБиХ не засједа у условима кризе настале због епидемије вируса корона, саопштено је из овог Клуба делегата.
Дом народа Парламента ФБиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламента ФБиХФото: СРНА

- Наша је људска, морална, а на крају и уставна обавеза радити свој посао и у кризним условима, једнако као што га раде и многи други. Уз обавезно поштивање мјера заштите, сматрамо да је могуће одржати засједања оба дома, те донијети неопходне измјене и допуне Пословника о раду које су већ спремне, а које би нам омогућиле он-лајн засједања - поручили су из Клуба делегата ХДЗ БиХ-ХНС у Парламенту ФБиХ.

Они су одбацили сваку могућност суспендовања уставних надлежности законодавној власти од појединих функционера извршне власти, те нагласили како терет кризе настале због епидемије вируса корона требају преузети сви, те својим радом и ангажовањем дати допринос проналаску најефикаснијих мјера опоравка.

- Због епидемије вируса корона који је парализовао цијели свијет, сви морамо преузети свој дио одговорности, представници власти свакако највећи. Свјесни смо да упоредо с мјерама заштите здравља људи, активно треба радити на мјерама опстанка и спасавања привреде -  поручили су из Клуба делегата ХДЗ-ХНС.

Делегати ХДЗ-а БиХ-ХНС у Парламенту ФБиХ су поручили да ће с тим у вези бити неопходно мијењати постојећа и доносити нова законска рјешења којима ће се одговорати на изазове пред којима се нашао овај парламент, напомињући да није вријеме политичких препуцавање већ одговорности према послу који обављају, уз пуно поштовање закона и устава.

У саопштењу се напомиње да бирачи и грађани који пуне буџет ФБиХ од посланика и делегата очекују да раде и додатно се ангажују на доношењу закона који ће помоћи у изласку из кризе.

Раније данас и из Клуба посланика ХДЗ БиХ-ХНС Представничког дома Парламента ФБиХ саопштено је да инсистирају на раду тог дома и одржавању ванредне сједнице која је заказана за сутра у Сарајеву.