latinica  ћирилица
30/03/2020 |  14:56 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Дјеци пружити додатну љубав и пажњу (ФОТО)

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске објавило је препоруке о томе како помоћи дјеци да преброде стрес током епидемије вируса корона, у којима се указује да им је потребна љубав и пажња одраслих током тешких времена.

На званичној Фејсбук страници ресорног министарства наводи се да дјеца могу реаговати на стрес на разне начине - да буду забринута, повучена, љута или узнемирена.

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске се одраслим сугерише да дјеци пруже подршку, да их саслушају док говоре о њиховим бригама и пруже им додатну љубав и пажњу.

- Дјеци је потребна љубав и пажња одраслих током тешких времена. Посветите и додатно вријеме и пажњу. Не заборавите да их саслушате, љубазно говорите с њима и охрабрите их. Ако је могуће, створите прилике да се дијете игра и опусти - наводе из Министарства.

Препоручује се и одржавање блискости дјеце родитељима и породици, као и да се избјегава њихово одвајање од најмилијих.

- Ако дође до таквог одвајања /на примјер, хоспитализација/, осигурајте им редован контакт /телефоном/ и охрабрујте их - истичу из Министарства.

Дјеци је потребно предочити чињенице о томе шта се догодило, објаснити им шта се сада догађа и дати јасне информације о томе како могу умањити ризик од заразе ријечима које разумију зависно од узраста.

- У то спада информисање на прикладан начин о томе шта се може догодити. На примјер да члан породице може да се осјећа лоше, па можда треба да оде у болницу на неко вријеме како би му љекари помогли - наводи се на Фејсбук страници ресорног министарства.