latinica  ћирилица
30/03/2020 |  14:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Кључно - функционисање спољнотрговинског промета

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац нагласио је да је од кључне важности да спољнотрговински промет БиХ функционише у актуелним условима, те поручио да све институције у земљи морају учинити максималне напоре да, у оквиру својих надлежности, допринесу олакшавању пословања домаћих привредника у новонасталим околностима узрокованим епидемијом вируса корона.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

Током видео-конференције са представницима водећих компанија у реалном сектору у БиХ, са којима је разговарао о условима и резултатима пословања у новонасталим околностима, Кошарац је информисао саговорнике о мјерама које ресорно министарство активно предузима на ублажавању негативних ефеката на домаћу привреду.

Он је упознао учеснике данашњег састанка о листи виталних производа који ће имати олакшани промет између земаља Цефте, захваљујући оснивању такозваних зелених приоритетних трака, саопштено је из Министарства спољне трговине.

Кошарац је напоменуо да ће коначну листу виталних производа дефинисати Секретаријат Цефте, након што изврши анализу предложених листи виталних производа, које су доставиле све њене земље чланице.

Он је подсјетио саговорнике да је од Канцеларије за ветеринарство БиХ затражио двадесетчетворочасовно присуство ветеринарских инспектора на дефинисаним граничним прелазима, те констатовао да је БиХ једина од земаља у региону у којој ова мјера функционише.

Кошарац је подсјетио да је од Управе за заштиту здравља биља БиХ и Управе за индиректно опорезивање БиХ затражио да омогуће несметан транспорт робе за које је потребна "Д" дозвола преко одређених граничних прелаза, да би домаћим пољопривредницима били обезбијеђени услови за прољећну сјетву.

Он је захвалио саговорницима за бригу за запослене и чињеницу да воде рачуна о заштити њиховог здравља у актуелној епидемиолошкој ситуацији.

Заједничка оцјена представника водећих компанија у реалном сектору у БиХ јесте да су задовољни напорима и ангажманом Министарства спољне трговине у садашњим околностима.

Они су подржали иницијативу Кошарца за организацију данашње видео-конференције, те истакли да је то један од примјера одговорног односа институција према реалном сектору.

Представници водећих компанија у реалном сектору у БиХ информисали су Кошарца о условима у којима њихове компаније послују и проблемима са којима су суочени усљед ширења вируса корона.

Они су нагласили да се, у односу на почетак епидемије, стање данас нормализовало, те затражили да одређена роба буде у повољном режиму транспорта између земаља Цефте.