latinica  ћирилица
30/03/2020 |  13:27 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Помоћи земљама да се припреме, одговоре и опораве од вируса корона

Растућа криза изазвана вирусом корона пријети да ће несразмјерно погодити земље у развоју, не само као здравствена криза у кратком року, већ и као разорна социјална и економска криза током мјесеци и година које долазе, саопштено је из Развојног програма УН.

Очекује се да ће у земљама у развоју губитак прихода премашити 220 милијарди долара, а готово половина свих радних мјеста у Африци могла би бити изгубљена.

С обзиром на то да се процјењује да око 55 одсто глобалне популације нема приступ социјалној заштити, ти ће губици имати велик одјек у друштвима, утицати на образовање, људска права и, у најтежим случајевима, основну прехрамбену сигурност.

Болнице с мањком ресурса и крхки здравствени системи вјероватно ће бити преоптерећени, а стање може бити додатно погоршано порастом броја случајева заразе вирусом корона, јер у најмање развијеним земљама сапун и вода нису доступни за до 75 одсто људи.

Додатни друштвени услови, као што су лоше урбанистичко планирање и пренасељеност у неким градовима, слабе услуге одвоза отпада, па чак и саобраћајне гужве које ометају приступ здравственим установама, могу додатно утицати на број случајева.

Администратор УНДП-а Ахим Штајнер истакао је да се без подршке међународне заједнице ризикује огроман преокрет добитака остварених током посљедње двије деценије, те цијела једна изгубљена генерација, ако не у животима, онда у правима, могућностима и достојанству.

Радећи у тијесној координацији са Свјетском здравственом организацијом, УНДП помаже земљама да се припреме, одговоре и опораве од пандемије Ковида-19, фокусирајући се посебно на најугроженије.

УНДП већ ради на подршци здравственим системима у неким земљама, међу којима су БиХ, Кина, Џибути, Салвадор, Еритреја, Иран, Киргистан, Мадагаскар, Нигерија, Парагвај, Панама, Србија, Украјина и Вијетнам, истиче се у саопштењу.

Инструмент за брзо реаговање на Ковид-19, вођен УНДП-ом, већ је покренут, финансиран од постојећих ресурса и капитализован с почетних 20 милиона долара.
Овај инструмент се исплаћује путем брзог механизма који омогућава УНДП тимовима да пруже тренутну помоћ земљама, наводе у овој организацији УН.

УНДП предвиђа да ће бити потребно најмање 500 милиона долара како би се пружила подршка за 100 земаља.

Упућен је међународној заједници позив на акцију да се размишља даље од непосредног утицаја Ковида-19, те УНДП наглашава потребу за три приоритетне акције - ресурси за помоћ у заустављању ширења вируса, подршка за реаговање током саме епидемије и ресурси за спречавање економског колапса земаља у развоју.

Као непосредан одговор, УНДП се наслања на подршку коју је пружио Кини и другим азијским земљама како би помогао да ојачају њихове здравствене системе. То укључује помоћ у набавци пријеко потребног медицинског материјала, кориштење дигиталних технологија и бригу о платама здравствених радника.

Истовремено, УНДП најављује да ће подржавати земље на успоравају ширење вируса и осигурати социјалну заштиту рањивог становништва, промовишићи комплементарне напоре цијеле владе и цијелог друштва на изазове у здравственом сектору.

Дугорочно гледано, УНДП ће радити са земљама на процјени социјалних и економских утицаја корона вируса и предузимати хитне мјере опоравка како би се минимизирао дугорочни утицај, посебно за рањиве и маргинализоване групе и како би се помогло друштвима у опоравку.

За рјешавање проблема изазваних корона вирусом биће потребни партнери који могу радити у више система и сектора и у околностима које су и сложене и несигурне.

УНДП је у потпуности оперативан у 170 земаља и територија и фокусиран је на свој одговор на вирус корона, мобилишући сва своја средства да одговори на овај до сада незабиљежен изазов, поручује се у саопштењу.