latinica  ћирилица
26/03/2020 |  20:38 | Аутор: СРНА

Кијев у петак затвара границу и за украјинске држављане у иностранству

Украјинска граница биће затворена за све држављане Украјине који се не врате у земљу сутра до краја дана, изјавио је украјински предсједник Володомир Зеленски.
Владимир Зеленски - Фото: AP
Владимир ЗеленскиФото: AP

Он је у телевизијском обраћању поручио да ће сутра до краја дана бити затворена граница и да ће бити обустављен сав превоз путника.

Зеленски је подсјетио да је прије двије седмице позвао све држављане Украјине да се смјеста врате у земљу.

Према ријечима Зеленског, већина Украјинаца се вратила у сопственој режији, док је више од 80.000 њих у земљу враћено авионима, возовима и аутобусима.

- Данас немамо више времена за чекање. Суочени смо са тешким избором између држављана који су у иностранству и безбједности 40 милиона грађана у земљи. Наша дужност, као државе, је да се бринемо за сваког украјинског држављанина - нагласио је Зеленски.

Зеленски је рекао да ће се за оне који не успију да се данас и сутра врате у земљу побринути дипломатске мисије у иностранству, јавио је ТАСС.

Предсједник Украјине напоменуо је да нико неће заборавити ни на једног украјинског држављанина који остане у иностранству.

- Постепено ћемо вас враћати из иностранства, али у складу са епидемиолошком ситуацијом тамо гдје се налазите, као и могућношћу да обезбиједимо сва неопходна средства и спремношћу здравственог система за вашу обавезну изолацију - истакао је Зеленски.