latinica  ћирилица
26/03/2020 |  16:51 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Брчко: Под надзором 966 лица, нема новозаражених

У Брчком се под надзором налази 966 лица и, осим два лица за која је прије три дана потврђено да су позитивна на Ковид-19, за сада нема нових случајева заразе, саопштено је из брчанског Одјељења за здравство и остале услуге.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Командант Кризног штаба Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је данас на конференцији за новинаре да је према препоруци Агенције за јавне набавке БиХ, а по скраћеној процедури, покренута набавка ЦТ апарата, те да је данас почела и процедура за набавку апарата за тестирање на Ковид-19.

- На тај начин моћи ћемо да вршимо тријажу. То је неопходан услов да бисмо успоставили карантински систем за смјештај лица која улазе на простору Брчко дистрикта из иностранства. Особе које су негативне, боравиле би 14 дана у посебним просторијама које су обезбијеђене и за смјештај оних који су позитивни на вирус корона - рекао је Милић.

Он је додао да је шаторско насеље на стадиону Фудбалског клуба "Јединство" за сада празно и да ће се обезбиједити и објекат за смјештај лица која крше самоизолацију.

Шеф Полиције Брчко дистрикта Горан Писић рекао је да је у посљедња два дана извршено 129 контрола лица којима су издата рјешења о изолацији и да су за три лица поднесене пријаве за процесуирање, док су за 10 лица поднесене прекршајне пријаве због непоштовања полицијског часа.

- Извршена је контрола радног времена над 158 објеката и издат је један прекршајни налог због прекорачења радног времена. Слободе су лишена два лица због сумње да су починила кривично дјело непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије - рекао је Писић.

Секретар брчанског Црвеног крста Денис Шехановић истакао је да ова организација асистира приликом превоза лица за која се сумња да су потенцијално заражена, као и да врши набавку и допремање хране грађанима која су у изолацији.

- Радимо и на упозоравању грађана да остану код куће, да смање своје кретање и да се информишу у здравственим установама уколико осјете било какве промјене у свом здравственом стању - нагласио је Шехановић.